Politika

Efendić: Ovakva politička agonija ne može završiti dobro

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH bio je gost u Dnevniku D Federalne televizije, a na početku razgovora kaže da je delegat SzBiH bio suzdržan kod izbora rukovodstva Doma naroda Parlamenta BiH.

FOTO: FTV
FOTO: FTV

“Iz razloga što je Klub Bošnjaka imao dva kandidata, to je bio jedan od razloga. S druge strane, jedan od kandidata je i na američkoj listi. Bilo je više razloga zbog kojih smo bili suzdržani. Apsurd je činjenica da se skoro pet mjeseci nakon izbora završava proces konstituisanja zakonodavnih organa i to govori u kakvom sistemu živimo.”

Pojašnjava da je prije sjednice Doma naroda bial sjednica Kluba na kojoj je bilo nastojanje da Klub Bošnjaka, kao i klubovi Srba i Hrvata ima jednog kandidata.

“I u toj diskusiji gospodin Smajić je, kao i još jedan broj delegata u tom Klubu, nakon što je prvo to predložio Safet Softić, istakavši da je Šefik najiskusniji i da bi trebao biti u rukovodstvu Doma naroda, kolega Smajić je to podržao smatrajući i uvjeravajući ostale kolege da bi stranačke stvari tu trebalo ostaviti po strani i imati jednog kandidata. Međutim nije se to desilo, bila su dva kandidata i on na kraju nije glasao ni za koga.”

O izboru Kemala Ademovića kaže: “Interesantno, upravo u danu kada premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da nije uredu da većinski narod bira predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH, u istom tom danu HDZ bira predstavnika Bošnjaka u rukovodstvo Doma naroda BiH. To ustvari pokazuje svu apsurdnost cijele situacije, etničkog principa uopće uspostave vlasti. I ovo što mi nemamo formiranu vlast u petom mjesecu nakon izbora i ne znamo kad ćemo imati je posljedica etničkih elemenata u našem sistemu koji nisu sami po sebi demokratski.”

Efendić smatra da će se priča o legitimnom predstavljanju zloupotrebljavati sve dok ne budemo imali demokratski sistem.

“Najviše čudi djelovanje međunarodne zajednice. Nakon 20 i nešto godina otkada je Dejton počeo da se primjenju vidi se da je kočnica koja se ne može prevazići svi ti etnički elementi uneseni u naš Ustav. I umjesto da međunarodna zajednica usmjerava stvari u pravcu stvarne demokratije gdje biraju građani, gdje se formira vlast većinom onih koji su izašli na izbore, uz određene parametre i mogućnosti zaštite vitalnih nacionalnih interesa kroz druge domove parlamenta itd. Kod nas se oba doma uključuju u sam proces izbora i u tom sistemu je nemoguće da demokratija funkcioniše. Najviše čudi djelovanje međunarodne zajednice koja ovim dovodi BiH u jednu zaista opasnu situaciju. Ovakva politička agonija koja traje decenijama ne može završiti dobro. To bi morali znati iz međunarodne zajednice i umjesto ovoga što pokušavaju u naš Ustav unijeti još više etničkih elemenata, kako je to učinio visoki predstavnik, oni bi morali tragati za pravom demokratijom.”

Prihvati notifikacije