Region

Edita Tahiri: Kurti se predao Vučiću, plan je štetan za Kosovo

Bivša glavna pregovaračica u pregovorima Kosova i Srbije Edita Tahiri izjavila je da premijer Kosova Albin Kurti nije “uspio odbraniti državu Kosovo u dijalogu te da se predao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

FOTO: EPA / EFE
FOTO: EPA / EFE

“Ovaj plan nema uzajamno priznanje. Tako da je štetan za Kosovo. Kurti kao premijer u ovom dijalogu nije uspio odbraniti državu Kosovo, predavši se Vučiću.

Drugo, to je sporazum koji uopće ne pominje historiju ratova niti krivicu Srbije kao agresora na Kosovu.

Zatim se uopće ne ističe genocid Srbije na Kosovu. Kurti je Miloševiću i Vučiću oprostio genocid na Kosovu. Sporazum se apsolutno ne poziva na historiju genocida koji se dogodio u to vrijeme, nema krivice”, rekla je Tahiri.

Prema njenim riječima, Kosovo je u svim dosadašnjim procesima dijaloga izlazilo kao pobjednik, osim u ovom slučaju, prenosi Koha Ditore.

“Imamo dijalog od Rambujea. U svim tim procesima imali smo pobjede. Ovo je prvi neuspjeh i historijska greška Kurtija. Čini se da je Kurti propustio ovu historijsku priliku za međusobno priznanje.

Svi znamo da je ovaj sporazum sklopljen, iako nema potpisa. Njegov tekst se više ne može mijenjati. Ne vjerujem da se mogu postići pomaci, osim da se u provedbi taj dio u potpunosti temelji na Ustavu”, dodala je ona.

Tahiri je rekla da sada ostaje da se vidi da li je Kurti postavio “temelje srpske republike na Kosovu”.

Prihvati notifikacije