BiH

Edin Gačanin koji se smatra vođom super-kartela "Tito i Dino" pušten na slobodu

Nizozemski portal AD objavio je da su dvojica vođa tzv. super-kartela u međunarodnoj trgovini kokainom puštena na slobodu u Dubaiju, dva mjeseca nakon hapšenja.

FOTO: EUROPOL
FOTO: EUROPOL

Nizozemska navodno nije na vrijeme poslala papire za ekstradiciju Edina G. (40) iz Brede i Zouhair B. (37) iz Rotterdama. Oni su uhapšeni u novembru 2022. godine skupa sa još 47 osumnjičenih u velikoj međunarodnoj akciji policijskih agencija koja je nazvana “Pustinjska svjetlost”.

Prema pisanju medija, ovaj kartel se tereti za trgovinu trećinom kokaina u Evropi, no dva glavna bossa nisu izručena Nizozemskoj.

Nakon hapšenja, Nizozemska je morala da u roku od 40 dana podnijeti obrazloženi zahtjev za izručenje, ali prema izvorima bliskim istrazi, taj rok nije ispoštovan. To je čudno jer su osumnjičeni prikazani kao šefovi kartela. Njihovo hapšenje bilo je dio dobro pripremljene međunarodne operacije.

Prema podacima Državnog tužilaštva Nizozemske, nema govora o grešci.

“Zahtjev za pravnu pomoć je dostavljen na vrijeme i na ispravan način dostavljen Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Znamo priče o tome da su dokumenti predati prekasno. To nije istina. Radimo na tome da otkrijemo šta je tačno uzrok”, odgovorio je glasnogovornik Wim de Bruin.

Iz Tužilaštva Nizozemske kažu da je postupak izručenja odbijen i da je Edin Gačanin pušten na slobodu 29. decembra.

“Dan kasnije ponovo je primijećen na međunarodnom planu. Ne znamo gdje se trenutno nalazi”, rekao je De Bruin.

Prema riječima advokata Leona van Kleefa, koji pomaže Edinu Gačaninu, on u svakom slučaju nije bez traga.

“Moj klijent je pušten u skladu sa zakonskim propisima i čeka ga ekstradicijski postupak”, rekao je.

U slučaju Zouhaira B., postupak izručenja je još u toku, iako epilog čeka također na slobodi. Njegov advokat Guy Weski to potvrđuje:

“U ovom trenutku klijent je pušten nakon što je platio kauciju. Čeka ekstradicijski postupak”, rekao je.

Göran Sluiter, profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Amsterdamu kaže da je sada najveća opasnost da osumnjičeni pobjegnu.

“Ako budu uvjereni da će u bilo kojem trenutku biti izručeni, postoji šansa da će pokušati što prije napustiti Dubai”, rekao je.

No, kako bi spriječili osumnjičene da pobjegnu, ponekad moraju platiti visoku kauciju ili predati pasoš.

Tokom operacije “Desert Light”, ukupno 43 osumnjičena su uhapšena u Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj i Španiji. Šest osoba, koji se smatraju vođama, uhapšeno je u Dubaiju i smatraju se kičmom “super kartela”. Oni su navodno pali dešifrovanjem Sky telefona koje su koristili za tajnu komunikaciju.

Za Bosanca Edina Gačanina se smatra da je šef kartela “Tito i Dino”. Američka DEA ga smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom u svijetu. Navodi se da je u Dubaiju sarađivao sa, između ostalih, Ridouanom Tagijem i vođama iz italijanskog i irskog podzemlja.

Nizozemski AD se pita da li je i Zouhair B. pripadao ovom navodnom super kartelu ili je bio neka vrsta usputnog ulova u mega operaciji policije. Njegov advokat Guy Weski odbacuje sugestiju o tome. Zouhair se smatra vođom grupe odgovorne za uvoz više tona kokaina kroz luke Rotterdam i Antwerpen.

Prihvati notifikacije