Život

Džamija Faisal, jedna od najvećih u svijetu

Džamija Faisal ima treći najveći kapacitet smještaja vjernika nakon Mesdžidul-harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Džamija Faisal
FOTO: ANADOLIJA

Faisal džamija, smještena u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, čija je izgradnja počela 1976. godine i trajala deset godina, jedna je od najvećih džamija na svijetu, javlja Anadolu.

Džamija Faisal je najveća džamija u Pakistanu i južnoj Aziji, i jedna od najvećih u svijetu.

Zamišljena je kao nacionalna džamija u Pakistanu. Prostire se na 5.000 kvadratnih metara i ima kapacitet za oko 300.000 vjernika, 100.000 u glavnoj molitvenoj prostoriji, haremu i trijemima te još 200.000 na dodatnim prostorima.

Džamija Faisal ima treći najveći kapacitet smještaja vjernika nakon Mesdžidul-harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Faisal džamija je djelo poznatog turskog arhitekta, Vedata Dalokay akoji je osvojio Aga Khan arhitektonsku nagradu s ovim projektom.

Džamija je relativno neobičan dizajn koji je sinteza modernog i tradicionalnog. Svaka od četiri munare džamije su visoke po 80 metara i to su najviše munare u južnoj Aziji. Džamija Faisal je dobila ime po saudijskom kralju Faisal bin Abdul Azizu, koji je podržao i finansirao projekat.