Politika

Džaferović: Schmidt iste stvari treba nametnuti i u RS-u

Nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA, novinarima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Govorio je o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

– Ako je motiv bio da se implementira odluka u predmetu “Ljubić”, nije bilo potrebe jer je ta odluka bila već implementirana.

Cilj je bio da se na neki način protežira HDZ. Kada se pogleda struktura delegata i broj u Domu naroda, ako se pogleda odakle dolaze, to je jasna stvar – smatra Džaferović.

Smatra da nametnutim odlukama nije izmijenjen elementarni princip.

– Kod izračuna vezano za etničku pripadnost primjenjuje popis iz 1991. godine.

Napravljen je izuzetak, ostala je norma u Ustavu FBiH, ali u pogledu sastava Doma naroda Parlamenta FBiH te se tu primjenjuje popis iz 2013.

Tom elementarnom normom cilj je realizacija Aneksa 7 i taj popis se mora primjenjivati za sve etničke izračune, naročito kada je vlast u pitanju, sve dok se ne provede Aneks – rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na odluku da predsjednik entiteta i Vlade Federacije BiH ne mogu biti iz istog konstutivnog naroda.

– Visoki predstavnik je za entitet FBiH propisao da predsjednik entiteta i Vlade ne mogu biti iz istog naroda. Problem je što uopće takvu normu prilikom ovih izmjena nije unio u Ustav RS-a. Tamo ta mogućnost ostaje.

Pitam se, zašto je to zapravo tako urađeno, to je dodatna asimetrija. Cjelovita BiH zahtijeva cjelovita rješenja kada je u pitanju zaštita konstitutivnih naroda i svih drugih – dodao je Džaferović, prenosi Faktor.

Prihvati notifikacije