BiH

Dvije škole u ZDK počele on-line, Ekonomska škola u Zenici dobila dodatnu sedmicu zimskog raspusta

Jedna osnovna i jedna srednja škola u Zeničko-dobojskom kantonu jutros su drugo polugodište počele on-line nastavom, dok su učenici Ekonomske škole u Zenici dobili i dodatnu sedmicu zimskog raspusta - potvrdio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona Mirza Mušija.

Ekonomska škola Zenica
FOTO: FENA

Naime, drugo polugodište u školama u kojima se nastavni proces odvija prema Nastavnom planu i programu na bosanskom i srpskom jeziku, nakon tri sedmice pauze, počelo je jutros.

-Ekonomska škola u Zenici je, s obzirom da su već počeli radovi na sanaciji posljedica zemljotresa od kraja decembra prošle godine, tražila dodatnu sedmicu, odnosno pet dana raspusta, kako bi mogli okončati sve započete radove. Druga gimnazija Zenica, koja je u istoj zgradi s Ekonomskom školom, također je započela sanacione radove pa su tražili da nastavu održavaju on-line. Obje ove zeničke škole, kako su nam najavile, već će u naredni ponedjeljak početi s radom u školskim prostorijama. On-line nastava odvija se i Osnovnoj školi ‘Musa Ćazim Ćatić’ u naselju Veliko Čajno kod Visokog, gdje se još obavljaju radovi na utopljavanju centralne zgrade, dok se u njenim područnim školama nastava odvija po ustaljenom rasporedu – kazao je ministar Mušija.

Očekuje se da će u toku naredne sedmice i đaci spomenute visočke osnovne škole ponovo biti u školskim klupama, a do tada će se roditelji prvačića o načinu realizacije nastave dogovarati s učiteljicom.

Učenici koji se obrazuju prema NPiP na hrvatskom jeziku, u općinama Žepče i Usora, u školske su klupe sjeli još početkom prošle sedmice. Oni su sedam dana ranije i otišli na zimski odmor, koji u tim općinama počinje pred katolički Božić.