Kultura

Dvije BAFTA nominacije za "Trougao tuge": Razuzdana satira o neukusu ekstremnog bogatstva

Film Rubena Östlunda otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a jedan od koproducenata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva.

FOTO: FREDRIK WENZEL / OBALA ART CENTAR
FOTO: FREDRIK WENZEL / OBALA ART CENTAR

“Trougao tuge” Rubena Östlunda osvojio je dvije nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij Ruben Östlund i sporednu glumicu – Dolly de Leon!

“Trougao tuge” dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Cannesu, dobitnik četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić. Osvojio je nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film komedija i najbolja sporedna glumica (Dolly de Leon).

“Trougao tuge” Rubena Östlunda, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a jedan od koproducenata filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. Komička drama “Trougao tuge” je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, koja je reditelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. “Trougao tuge” je oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Film je na repertoaru u bh. kinima.