Region

Đurić: Glasanje o rezoluciji o Srebrenici neće ići tako glatko kako su predvidjeli kreatori

Srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić kazao je u utorak kako glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici neće ići tako glatko kako su to predvidjeli kreatori rezolucije jer Srbija poduzima diplomatske mjere koje će uroditi određenim plodom.

Marko Đurić, sjećanje na Srebrenicu
FOTO: TANJUG/FENA

Pročitajte još

“Izvjesno je da će to biti snažna diplomatska aktivnost, ozbiljna borba. Pritisak s kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju protiv rezolucije, je ogroman. Paralelno s našim lobističkim naporima traju pritisci zemalja koje su 20 puta i više jače od Srbije”, kazao je Đurić.

Prema njegovim riječima, srbijansko izaslanstvo na čelu s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, u New Yorku ulaže napore da bi izvuklo najbolji mogući rezultat za Srbiju na sjednici Opće skupštine UN-a o rezoluciji o Srebrenici.

Đurić je rekao kako je prije mjesec dana u Ujedinjenim narodima djelovalo da je rezolucija gotova stvar i nije se očekivalo da će se netko usuditi usprotiviti nečemu što je bilo zacrtano kao politička osuda Srbije i kao stvaranje moralne stigme koju bi nosile i sadašnje i buduće generacije.

“Ne bih pretjerano dizao očekivanja, ali sasvim je sigurno da stvari ne prolaze i neće proći na način na koji su autori rezolucije zamislili”, istaknuo je šef srbijanske diplomacije te dodao kako će izaslanstvo Srbije danas imati više sastanka, dok će u srijedu biti aktivnosti o kojima nije detaljnije govorio, priopćeno je iz srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otputovao je u New York gdje će Opća skupština Ujedinjenih naroda 23. maja razmatrati prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici.

Uoči puta u New York Vučić je zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija a molitvi u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Najava rezolucije o Srebrenici izazvala je ogorčenje u Srbiji i Republici Srpskoj čiji čelnici tvrde  kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Vučić je u ponedjeljak kazao kako se srpski narod pokušava jednostavnom inverzijom proglasiti počiniteljima zločina dok se istodobno zaboravlja zločin nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću.

„Zato danas snažno dižemo glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj povijesnog revizionizma, u kojem se srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, jednostavnom inverzijom pokušava proglasiti počiniteljima genocida“, kazao je Vučić uoči puta u New York.

U rezoluciji kojom bi se ako bude prihvaćena 11. jula ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.