Kultura

"Družba Pere Kvržice": Dijamant kinematografije sa odgovorima na temeljna životna pitanja

Mladen Vasary, proslavljeni filmski, pozorišni i televizijski glumac, napustio nas je jučer u 69. godini života. Pamtit ćemo ga po ulogama u seriji Putovanje u Vučjak, filmovima Seljačka buna i Horvatov izbor, ali zlatnim će slovima u historiji jugoslovenske kinematografije biti upisan zbog kultnog dječjeg klasika Družba Pere Kvržice, u kojem je odigrao ulogu Pere Kvržice.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/CROATIA FILM
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/CROATIA FILM
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE CROATIA FILM
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE CROATIA FILM

Film Družba Pere Kvržice omiljeni je dječji klasik, snimljen 1970. godine u režiji Vladimira Tadeja. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Mate Lovraka, uz koji smo, čitajući najdražu lektiru, učili o zajedništvu, prijateljstvu i najvažnijim životnim vrijednostima.

Radnja se događa u predratno doba, a Pero, protagonist kojega je glumio Mladen Vasary, ima važan zadatak. Treba obnoviti stari mlin kako bi se ondje s prijateljima mogao igrati preko ljeta.

Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete likovi su koji su obilježili naše djetinjstvo. Vrijedni dječaci prolazili su kroz razne pustolovine koje su se pretvorile u niz uzbudljivih i poučnih akcija. Iako su se vremena promijenila, temeljne životne vrijednosti ostale su iste, pa ovaj bezvremenski klasik i dandanas ima istu pouku kao 70-ih godina prošlog vijeka.

Djeci je svijet odraslih nedokučivo prostranstvo, puno misterije i situacija u kojima žarko žele učestvovati. Ovaj je film prije svega mališanima omogućio da zavire u svijet odraslih i pronađu odgovore na temeljna životna pitanja koji će ih voditi kroz život.

Kako biti primjer odraslima? Kako pronaći ljepotu u skromnosti? Kako nas oblikuju stari seoski običaji? Kako biti dobar prijatelj, cijeniti zajedništvo i razlikovati dobro od zla, samo su neke vrijednosti koje smo naučili gledajući i čitajući Družbu Pere Kvržice.

Prihvati notifikacije