Kultura

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara iz Švedske i ove godine samostalno na Sajmu u Sarajevu

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj sudjelovat će i ove godine samostalno na Međunarodnom sajmu knjiga i učila, koji će biti održan od 12. do 17. aprila u Sarajevu.

FOTO: FENA/SAMIR DEUMIĆ
FOTO: FENA/SAMIR DEUMIĆ

Drugi put već samostalno učestvujemo na sarajevskom Sajmu knjiga, rezervirali smo štand. Dvanaest članova Društva planira doći na Sajam knjiga i učila u Sarajevu 2023. Istakao bih promociju prijevoda na bosanski August Strindbergova epohalnog djela “Nova država” Harisa Tucakovića te prezentaciju naše izdavačke kuće Daorson kazao je predsjednik Društva za Fenu Samir Deumić.

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj je neprofitna organizacija koju čine bosanskohercegovački pisci, prevodioci i bibliotekari aktivni u Skandinaviji i drugim evropskim državama. Već tradicionalno, zadnju sedmicu u februaru, Društvo organizuje Sajam bh. knjige u Švedskoj (Geteborg) – najznačajniji bosanskohercegovački kulturni događaj izvan Bosne i Hercegovine.

Društvo dodjeljuje i nagradu za izuzetne književne rezultate u oblasti poezije, proze, prevodilaštva i esejistike, koja nosi ime Mehe Barakovića – bh. književnika sa zapaženom djelatnošću u Švedskoj. Osnovni kriterij je kvaliteta djela autora vezanog za bh. književnost, bez obzira na dob, spol, nacionalnost, jezik, književni rod i žanr. Dosadašnji dobitnici su Refik Ličina, Milena Rudež i Midhat Ajanović.

Prihvati notifikacije