Ekonomija

Domazet: Nije vrijeme za velike ekonomske reforme - hod po ivici recesije

Potrebno osigurati ravnotežu između ekonomskih i političkih reformi...

FOTO: FTV
FOTO: FTV

Očigledno je da je u javnom prostoru prisutan primat političkih reformi, prije svega onih na putu ka Evropskoj uniji, što nije samo po sebi loše, iz toga će biti veliki ekonomski efekti za privredu i građane, ali je potrebno osigurati ravnotežu između ekonomskih i političkih reformi, kazao je ekonomski stručnjak Anto Domazet u emisiji Odgovorite ljudima.

Naglasio je da ‘imamo jedan vrlo nepovoljan moment za reforme, ovako radikalne kao što je fiskalna reforma’.

„Ovo je vrijeme niskog ekonomskog rasta, ovo je hod po ivici recesije i to po definiciji nije vrijeme za poduzimanje velikih ekonomskih reformi. Vrijeme blagodati, vrijeme visokog ekonomskog rasta je vrijeme je kada se ovakve mjere poduzimaju“, pojasnio je Domazet, piše Federalna.

Fiskalnu reformu, kazao je, potrebno je, u ovakvim nepovoljnim okolnostima, ipak, na što senzibilniji način i s maksimalnom mogućom opreznošću provesti u djelo.

„Vlada FBiH je napravila jedan ustupak privredi time što je za šest mjeseci dala priliku da se do iznosa od 2.520 KM izvrše isplate bez plaćanja odgovarajućih obaveza, ali je pitanje šta po isteku toga. Kako dalje postupati jer očigledno da mi u ovoj godini ne možemo očekivati da ove reforme budu izvedene.

Za mene je i pitanje da li je 28.5 posto optimum na koji se svodi opterećenje za doprinose kada je u velikom dijelu dosadašnjih rasprava bilo govora o 32.5, 31.5 posto. Bolje je u više koraka napraviti reforme nego odjednom radikalno povećavati stope smanjenja i time dovoditi u pitanje, s još većom sumnjom u ostvarenje nivoa javnih prihoda za penzijski sistem, za zdravstvo, za osiguranje od nezaposlenosti itd.“, kazao je on.

Kako je naveo, potrebno je što prije otvoriti javnu raspravu o ovim pitanjima.

„Toliko je naelektrisana atmosfera, velika su očekivanja i to nije dobro, treba paralelno sa procesom online fiskalizacije istupiti s tekstovima novih zakona i s mjerama koje se predlažu kako bi se u jednoj demokratskoj raspravi zaista ovo pitanje na najbolji način uredilo“, zaključio je Domazet.