Ekonomija

Dolar ponovno ojačao: FED nastavlja agresivno podizanje kamata

Na svijetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla prošle sedmice, nakon dvije sedmice pada, jer najnoviji pokazatelji daju razloga američkoj središnjoj banci da u septembru nastavi s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice za 0.64 posto, na 106.58 bodova, ojačavši nakon dvije sedmice pada. Od početka godine u plusu je za više od 10 posto.

Najveći udar prošlosedmičnog rasta interesa za američku valutu pretrpio je japanski jen, koji je oslabio 1.3 posto prema dolaru, na 134.97 jena za dolar. Istodobno, euro je oslabio prema dolaru za 0.4 posto, na 1.018 dolara.

“Kurs dolara slabio je prethodne dvije sedmice jer su tržišta vjerovala da će Fed ublažiti zaoštravanje monetarne potike uslijed usporavanja ekonomskog rasta. Međutim, prošle sedmice brojni su dužnosnici Feda odbacili takva razmišljanja, pušući u isti rog: ‘Nismo završili, očekujte daljnje dizanje kamatnih stopa'”, izjavio je Sim Moh Siong, valutni strateg pri Bank of Singapure.

Tome u prilog ide i službeno izvješće američke vlade, objavljeno krajem sedmice, o rastu zapošljavanja u julu za 528 hiljada, uprkos recesiji u SAD-u prvom polugodištu. Tempo zapošljavanja je premašio očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećoj svjetskoj ekonomiji raste. Stopa nezaposlenost spustila se s 3.6 posto na predpandemijsku razinu od 3.5 posto.

Podsjetimo, Fed je u julu povećao ključne kamatne stope za 0.75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2.25 do 2.50 posto. Povećanje kamata za ukupno 1.5 posto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990.-ih godina.

Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad devet posto. U uslovima agresivnog podizanja kamatnih stopa, dolar nosi veći prinos u odnosu na ostale valute, stoga raste potražnja investitora za njime.

Fokus tržišta usmjerava se sada na podatak o inflaciji, koji će biti objavljen iduće sedmice. Tržišni sudionici procjenjuju da je godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u julu u SAD-u iznosila 8.7 posto, nakon skoka od 9.1 posto u junu.

Taj podatak trebao bi pokazati je li Fed uspješan u svojim nastojanjima da suzbije inflaciju agresivnim podizanjem troškova zaduživanja te kakvi su izgledi da početkom iduće godine zaustavi ciklus zaošttravanja monetarne politike..

“Dolazimo do tačke na kojoj je podatak o inflaciji dosegnuo razinu važnosti jednog Super Bowla. To nam samo pokazuje s čim se i mi i Fed suočavamo”, ocijenjuje Michael Antonelli, strateg pri investicijskom društvu Baird.

Prihvati notifikacije