Ekonomija

Dolar ojačao petu sedmicu zaredom

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošle sedmice, pete zaredom, jer je sve jasnije da će kamatne stope američke središnje banke ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Dolari
FOTO: EPA

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0.1 posto, na 106.12 bodova, a u jednom trenutku dosegnuo je najvišu razinu u pet mjeseci.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0.1 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0655 dolara, piše index.hr.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0.9 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 154.65 jena i kreće se oko najviše razine u 34 godine.

Jačanje dolara posljedica je procjena da američka središnja banka neće početi smanjivati kamatne stope tako brzo kako se očekivalo jer su gospodarstvo i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena.

Powell: Nije postignut napredak u spuštanju inflacije

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošle sedmice da ove godine zasad nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna dulje razdoblje.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u julu.

Vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula je polovicom sedmice najvišu razinu u pet mjeseci i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagače je zabrinuo rast napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Veliko slabljenje jena

Zbog toga je prošle sedmice kurs dolara prema japanskoj valuti dosegnuo novu najvišu razinu u 34 godine, premda japanske vlasti već nedjeljama upozoravaju da bi mogle intervenirati na tržištu kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio prema euru. Tako se evropska valuta stabilizirala, nakon što je sadam dana prije njezin kurs oštro pao jer će, po svemu sudeći, Evropska središnja banka početi smanjivati kamate prije Feda, s obzirom da se inflacija u eurozoni kreće na nižim razinama, dok su neka gospodarstva tog bloka u recesiji.

Na tržištu se procjenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike ECB-a mogao započeti u junu.