Magazin

Dokazano je: Evo kako hronični stres izaziva širenje ćelija raka

Iako je stres neizbježan dio života, njegovo prekomjerno prisustvo može imati štetne učinke na naše zdravlje, posebno u kontekstu hroničnog stresa i njegove povezanosti s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i potencijalnog širenja raka, piše CSHL.edu.

rak celije raka
FOTO: DR. CECIL FOX/NATIONAL CANCER INSTITUTE/

Osnovni mehanizmi koji povezuju stres sa metastazama raka dugo su zbunjivali istraživače, predstavljajući izazov za liječenje raka. Međutim, revolucionarno otkriće iz Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) moglo bi baciti svjetlo na ovu vezu.

Bivši postdoktor CSHL-a Xue-Yan He, radeći sa pomoćnim profesorom CSHL-a Mikalom Egebladom i profesoricom Lindom Van Aelst, otkrio je da stres izaziva formiranje struktura nalik mreži od strane određenih bijelih krvnih zrnaca, poznatih kao neutrofili. Ove strukture, nazvane neutrofilne ekstracelularne zamke (NET), stvaraju okruženje pogodno za metastaze, potencijalno otvarajući puteve za nove strategije liječenja kako bi se spriječilo širenje raka.

Kako bi simulirali hronični stres kod miševa oboljelih od raka, istraživači su uklonili tumore iz grudi miševa i izložili ih stresu. Rezultati su bili zapanjujući, sa čak četiri puta povećanjem metastaza. Hormoni stresa koji se nazivaju glukokortikoidi igrali su ključnu ulogu u aktiviranju neutrofila da formiraju NET.

Tim je potvrdio vezu između stresa, formiranja NET-a i povećanih metastaza kroz nekoliko testova. Uklanjanje neutrofila, ubrizgavanje lijeka koji uništava NET i korištenje miševa s neutrofilima neosjetljivim na glukokortikoide sve je dovelo do sličnih rezultata – miševi pod stresom više nisu pokazivali pojačane metastaze.

Zanimljivo je da je studija također otkrila da hronični stres inducira stvaranje NET-a, čak i kod miševa bez raka, što sugerira pripremu tkiva za potencijalni razvoj raka.

Implikacije ovog otkrića su značajne. „Smanjenje stresa trebalo bi da bude komponenta liječenja i prevencije raka“, sugeriše Van Aelst. Osim toga, istraživači nagađaju da bi budući lijekovi koji ciljaju na stvaranje NET mogli ponuditi olakšanje pacijentima čiji rak još nije metastazirao, potencijalno usporavajući ili zaustavljajući širenje bolesti. Ovaj proboj otvara vrata boljem razumijevanju stresa u progresiji raka i potencijalnih terapijskih intervencija.

Prihvati notifikacije