Svijet

Dok se vrši genocid nad Palestincima, Guterres kao papagaj ponavlja: "Potreban humanitarni prekid vatre"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da je potreban humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, iako su propali napori da se u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo pozove na takav prekid vatre.

FOTO: AA
FOTO: AA

Vjerujem da nam je potreban humanitarni prekid vatre, ali naravno, mi smo za svaku pauzu koja može dovesti do poboljšanja humanitarne pomoći i razmjene zarobljenika – rekao je Guterres, javlja Anadolija.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se poziva na “hitne korake” kako bi se odmah omogućio “siguran, nesmetan i proširen” humanitarni pristup opkoljenoj Gazi, ali bez ikakvog poziva na prekid vatre, zbog SAD-a koji glasaju protiv takvog jezika.

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora i odugovlačenja, rezolucija koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati usvojena je s 13 glasova, a Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija, obje stalne članice Vijeća, bile su suzdržane. Danas možete vidjeti čaše napola pune ili poluprazne. Nadam se da će današnja rezolucija natjerati ljude da shvate da je humanitarni prekid vatre zaista nešto što je potrebno ako želimo da se humanitarna pomoć efikasno dostavi – poručio je Guterres.

SAD je već blokirao rezolucije koje pozivaju na prekid vatre, na očiglednu frustraciju mnogih zemalja širom svijeta, uključujući neke od svojih saveznika u Vijeću sigurnosti.

Od 7. oktobra, izraelska vojska vodi destruktivni rat u Gazi, što je do sada rezultiralo sa 20.057 mrtvih i 53.320 ranjenih, većinom djece i žena.