Politika

Dodiku smeta nova sutkinja: "Ja ću pronaći način da se dostojanstveno izvučem..."

U Sudu BiH čitanjem optužnice danas je održano ročište protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dodik pred sudom BiH
FOTO: BOSNAINFO

Nakon ročišta Dodik se obratio prisutnim novinarima.

“Zakazao ga je Strika, a onda je pojavila sudija žena kojoj nisam ni upamtio ime. Nastojala je da sve slomi preko koljena. Nemoguće je da mi o tome nismo obaviješteni. Vidi se da je ona tu došla sa zadatkom i unaprijed napisanim odgovorima na sva pitanja, pa i to”, započeo je.

Ponovio je svoje kvalifikacije suđenja kao “političkog procesa”.

Pročitajte još

“Ovaj proces ne vodi Sud BiH, nego neko drugi. Ako je već odvojen proces, moralo je da se napiše nova optužnica. Iz prethodno napisane optužnice čitali su dijelove koji se odnose samo na mene, a isti sudija određen je za odvojene procese Lukića i mene”, dodao je.

Treba podsjetiti da Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa Dodikovim. Oni su razdvojeni na ročištu 17. januara na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Dodiku je, između ostalog, smetala i činjenica da su iza sudija u Sudu Bosne i Hercegovine istaknute zastave BiH Federacije BiH.

“Ovo je potpuno ponižavajuće, ne za mene lično, jer ću ja naći načina da se iz ovog izvučem veoma dostojanstveno. Ovo je ponižavajuće za pravnu nauku”, naveo je Dodik ponavljajući negodovanje zbog činjenice da nakon razdvajanja postupka nije napisana nova optužnica.

“A onda je došao novi sudija koji je, također, Bošnjak, koji je ranije imao angažman u SDA-u, dolazimo u pitanje da li su u ovom Sudu službenici i sudije samo Bošnjaci. Umjesto sudije, došla je ta žena i rekla ja sam ovdje danas glavna”, požalio se.

Podsjetimo, današnje ročište su napustile Dodikove stranačke kolege i saradnici, među kojima je bila i državna zastupnica Sanja Vulić, koja je potom skandaloznim psovkama protiv sudija privukla pažnju svih prisutnih.