BiH

Dodik u sudnici čitao knjigu, tužiocima poručio da ne bi mogli raditi u Službenom glasniku

U Sudu BiH danas su saslušani svjedoci Vladimir Janković, nekadašnji v.d. direktor Službeog glasnika RS i Milka Devušić, nekadašnji v.d Službenog glasnika.

Miorad Dodik pred Sudom BiH
FOTO: BOSNAINFO

Za njih se ranije govorilo da su ostavke podnijeli jer nisu mogli podnijeti pritisak stvoren uoči i nakon donošenja zakona u NSRS da se u Službenom glasniku RS ne objavljuju odluke OHR.

Tokom uvodnog izlaganja Milorad Dodik je čitao knjigu.

Jankovića su najprije ispitivali tužioci. Odgovorio je da je dužnost v.d. direktora obavljao u Službenog glasniku od 4.5. do 24.5.2023. godine. Svega dva dana radio je na ovoj funkciji. Janković je uvidio da to nema veze sa njegovim obrazovanjem, a bio je i fizički udaljen od posla s obzirom da je iz Gradiške, a u tom periodu su mu se javili zdravstveni problemi.

Tužioci su pokušali da dođu do odgovora da li su razlozi bili izloženost pritisku, kako je prethodno stajalo u iskazu koji je dao SIPA-i. On se u međuvremenu vratio stalnom poslu, gdje je radio kao profesor u školu.

Odbrana Dodika nije imala pitanja za njega, ali jeste Dodik. Naveo je da ne može da vjeruje da se Tužilaštvo odlučilo na ovo, da treba poštovati dignitet svjedoka te da je njegov iskaz u oba slučaja bio isti.

Odbrana Lukića Miljkan Pucar, pitao je Lukića da li je neko vršio pritisak na njega, gdje je on odgovorio “ne”.

Miorad Dodik pred Sudom BiH
FOTO: BOSNAINFO
Miorad Dodik pred Sudom BiH
FOTO: BOSNAINFO
Radovan Višković pred Sudom BiH
FOTO: BOSNAINFO
Miloš Lukić pred sudom BiH
FOTO: BOSNAINFO

Nakon njega je svjedočila Milka Devušić. Ona je bila zaposlena u službi za objavljivanje akata. Tužioce je posebno zanimao obrazac SG 32, gdje se prilikom objave nekog akta potpisuju ili tehnički urednik ili glavni i odogovorni urednik, odnosno direktor. Zanimalo ih je može li se objaviti neki akt bez potpisa direktora, na šta je ona dogovorila “da”, odnosno da je taj akt samo interne prirode i da je važeći bez obzira ko je stavio potpis, piše N1.

Ponovo se javio Dodik, koji je rekao da je ponosan na ljude koji rade u Službenom glasniku, da je prilično jasno da oni ne donose odluke nego ih provode. To je, kaže, elementarano znanje, spočitao je tužiocima i konstatovao da oni ne bi ni mogli da rade u Službenom glasniku.

Nakon saslušanja svjedoka trebalo je pristupiti izvođenju dokaza Tužilaštva, 61 dokaza, odnosno 22 izjave sa saslušanja i 19 materijalnih dokaza. Međutim, to je prolongirano za naredni put 29.4. jer je ostavljeno vremena odbrani da se pismeno izjasne o dokazima.

Naredno ročište biće 29. aprila u 14 sati.