Politika

Dodik očekuje da u Mostaru budu postignuti dogovori za evropski put BiH

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da očekuje da danas u Mostaru s partnerima sa nivoa BiH budu postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima – naveo je Dodik.

On je istakao da je entitet Republika Srpska posvećena dijalogu i kompromisu.

– Sve što smo uradili u posljednjih godinu, uradili smo tako što smo poštovali ustavne nadležnosti. Vjerujem da ćemo se tako rukovoditi i danas – naveo je Dodik.

On je na društvenoj mreži X naglasio da njegovo političko iskustvo svjedoči da su okolnosti van BiH uslovljavale da se ne naprave pozitivni pomaci, te da odlazi u Mostar uvjeren da postoji i ljudska i politička zrelost da interesi tri naroda budu stavljeni ispred tuđih geopolitičkih interesa.

“Geopolitička situacija je složena. Narodi tako snažnih istorijskih sjećanja kao što su narodi Balkana uvijek su podložni uticajima koji ih dovode do toga da podnose žrtve na oltaru tuđih interesa. Vjerujem da je zajednički interes svih nas da branimo našu demokratiju i interes naših naroda koji su nas birali. Demokratija i odluke koje dolaze spolja nisu kompatibilni i Republika Srpska na nametanja ne pristaje”, poručio je Dodik.

RS zato, dodao je on, ima snažno i odlučno liderstvo, utemeljeno u istoriji i mentalitetu velikog naroda kakvi su Srbi.

“Mi znamo da je tajna sreće sloboda, a da je tajna slobode hrabrost. A hrabrost je u demokratiji ništa drugo do služiti svom narodu, a ne strancima i tuđim interesima”, naglasio je Dodik.

Predstavnici političkih stranaka u vlasti na nivou BiH sastat će se danas u 15.00 u Domu HDZ BiH u Mostaru, a izjave za medije planirane su u 16.30, najavljeno je iz HDZ BiH.

Prihvati notifikacije