BiH

Dodik jedini zadovoljan sastankom: "Ovo se ne može tretirati ni kao neuspjeh"

Lider SNSD-a Milorad Dodik bio je optimističan za razliku od njegovih koalicionih kolega na nivou Bosne i Hercegovine, nakon sastanka koji je održan u Mostaru. Ubijeđen je kako se potrebni zakoni mogu usvojiti u narednih 7-10 dana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ponovio je kako, saglasno sva trojica, traže od Evropskog vijeća da daju datum za otvaranje pregovora jer “smatraju da su do sada uradili dovoljno”, prenosi N1.

“Započeli smo Frontex, usvojili Zakon o sprečavanju finansiranja terorizma. Podvlačimo sva trojica da bez datuma o pregovorima, otvaranje ništa ne znači i osjećali bismo da smo zaobiđeni i prevareni ako toga ne bude. Vjerujemo da možemo u narednih sedam do deset dana riješiti ova ostala pitanja. Izborni zakon smo uspjeli da svedemo na nekoliko tema – način izbora člana Predsjedništva i izbor članova CIK-a”, rekao je Dodik.

Pročitajte još

Za tehničke izmjene Izbornog zakona rekao je kako ima dosta nejasnoća te da niko ne zna šta znači “integritet procesa izbora”.

“Ostaju te radne grupe da rade na tom zakonu. Što se tiče zakona o sukobu interesa, djeluje da ga možemo završiti. Čim radne grupe usaglase neke stvari, može se odmah uputiti Vijeću ministara i PSBiH. Bilo bi dobro kada bi uspjeli završiti zakon o sukobu interesa i neki zakon o državnoj upravi u kojem se regulišu uposlenici na niovu BiH. Budžet je usaglašen i niko ga više ne spori. Dogovori u vezi sa raspodjelom sredstava, ostali su takvi kakvi su dogovoreni. Treba da nastavimo da radimo. Ovo se ne može tretirati ni kao neuspjeh”, rekao je Dodik.

Govoreći o zakonu o sudu, ponovio je da Apelaciono vijeće treba biti u Banjaluci te da nema razloga da se to zaustavi.

“Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PSBiH, samo tako se može zavesti više reda u BiH”, rekao je Dodik.

Ponovo je poručio da, ukoliko visoki predstavnik nametne bilo kakvu odluku ili zakon, nema ništa od evropskog puta i da će RS automatski donijeti svoj izborni zakon.

Prihvati notifikacije