Region

Djevojčica ubola drugaricu (13) NOŽEM U GRUDI: Majka žrtve iznijela potresne detalje napada

Izvadila je nož i ubola moju ćerku u grudi. Dijete koje je prije tri sedmice bilo kod nas kući, dijete kod kojeg je moja kćerka spavala.

FOTO: M. ŠURJANAC / RAS SRBIJA
FOTO: M. ŠURJANAC / RAS SRBIJA
Ilustracija / Na slici nije prikazan događaj iz teksta

Bez ikakvog razloga, povoda. Kada je moja kćerka pitala odakle joj nož, rekla je da ga je čitavog dana nosila sa sobom u školu… Da nekog uplaši, da se našali, počinje potresnu priču Novosađanka čiju je 13-godišnju kćerku nožem napala školska drugarica.

Kako za Blic priča majka djevojčice, napad se dogodio 2. oktobra oko 20 sati uvečer.

ODLAZAK U PET ŠOP

Moja kćerka je imala popodnevnu nastavu u školi do 19.10 sati. Odmah poslije toga pozvala me je telefonom da me zamoli da ide sa svojom drugaricom iz razreda do Pet šopa, kako bi kupile transporter za nošenje mačke, započinje priču sagovornica.

Prema njenim riječima, kćerka je prvo sa drugaricom otišla do njenog stana, jer živi u neposrednoj blizini škole, kako bi uzela novac za transporter, a zatim su se uputile u Pet šop. Otišle su zajedno u prodavnicu, a drugarica je predložila da idu u još jednu, “koju ona zna jer je tamo povoljnija ponuda”. Povela je moju kćerku ka krugu fakulteta, tačnije ka zgradi Rektorata, koja je i danju napuštena, a noću sablasna, navodi B.N.K.

Kako joj je kćerka ispričala, a naknadno ponovila u policiji, staza joj se učinila mračna, pa je zamolila drugaricu da izvadi mobilni telefon i na mapi potraži tačnu lokaciju drugog Pet šopa.

Drugarica se sagnula da spusti ranac na pod, kako bi izvadila telefon iz njega i tom prilikom malo udarila glavom u ukrasni dio obližnje ograde. Moja kćerka se sagnula da vidi da li se povrijedila, pogledala joj glavu i kada je vidjela da je sve u redu, ustala. Međutim, sljedećeg trenutka drugarica ustaje, a moje dijete odjednom osjeća jak bol u grudima sa desne strane. U njenim rukama ugledala je nož! U tom trenutku nije shvatala šta se dešava. Pitala ju je šta to radi, odakle joj nož!? Drugarica je odmah odbacila nož na pod i kroz osmjeh rekla da ga cijeli dan ima kod sebe, da ga je nosila u školu da nekog zaplaši, da napravi šalu, priča u dahu majka.

Ne znajući šta se zapravo dogodilo, moja ćerka je prihvatila takvo objašnjenje, jer nije mogla da shvati, pojmi da je njena drugarica htjela da je povrijedi. Rekla joj je da neće da nastavi dalje sa njom do tog drugog Pet šopa, nego da se vrate do onog prvog. Tamo je došao otac drugarice da plati kupljeno, a moja kćerka je došla svojoj kući, priča sagovornica Blica.

Kako dodaje ova Novosađanka, ona je tu večer radila treću smjenu u Hitnoj pomoći, gdje je zaposlena. Poziv koji je dobila za izlazak na teren bio je od njenog sopstvenog djeteta. Kada je moja kćerka došla kući i kada je vidjela rupu na majici i povredu na grudima, shvatila je šta joj se zapravo dogodilo. Ona je prije toga mislila da je zadobila udarac drškom noža, nije mogla ni da zamisli da je drugarica pokušala da je ubode. Pozvala me je, a taj poziv bio je najteži u mom životu. Nisam mogla da vjerujem šta se dešava, navodi potresena majka.

Prema njenim riječima, sva je sreća da povreda nije bila duboka i da nije pukom srećom nož išao ka vratu. Odmah sam sa kćerkom otišla u Dječiju bolnicu. Pregledana je, a potom smo slučaj prijavili policiji, navodi B.N.K.

Motiva za napad nema. Kako je i otac djevojčice potvrdio sagovornici kada ju je pozvao da se izvini za postupak svog djeteta, u pitanju je bio čin “trenutne frustracije”.

TRAUMATIČNO ISKUSTVO

Njen otac zvao me je sljedećeg dana. Izvinjavao se i na pitanje šta je moje dijete uradilo njegovom, nije mogao da pruži odgovor. Moja kćerka se sa njom družila intenzivno od 3. razreda osnovne škole, spavala je kod njih kući, ta djevojčica je dolazila kod nas. Jednostavno, odnosi među njima su bili odlični. Meni je to dijete djelovalo dobro, ohrabrivala sam kćerku da se sa njom druži, još uvijek u nevjerici govori majka napadnute djevojčice.

Kuhinjski nož kojim je djevojčica napala kćerku sagovornice pronašla je policija na istom mjestu. Njen otac mi je potvrdio da je to njihov kuhinjski nož iz kuće. Nije znao da mi kaže kako ni zašto je njegova kćerka učinila tako nešto. Sama pomisao da je čitavog dana u školi imala taj nož u rancu izaziva nenormalan strah i jezu. Ne smijem ni da pomislim šta se moglo dogoditi, kaže sagovornica Blica.

Kako navodi B.N.K, osnovna škola u koju idu njena kćerka i djevojčica koja je napala, nije se oglašavala. Ja sam jučer pozvala školu da ih pitam šta misle da urade povodom ovoga što se dogodilo. Umjesto da odmah dobijem poziv, da pitaju kako je moje dijete, a njihova učenica, oni se nisu javljali. Rečeno mi je da je Centar za socijalni rad pokrenuo postupak, da je otac djevojčice pod nadzorom, a da je ona upućena na psihološko vještačenje. Rekla sam i u školi, ali i ocu tog djeteta da želim da se njegova kćerka ispiše iz škole. Pitala sam svoje dijete da li bi mogla da ide u istu školu sa njom, rekla je da ne želi da je vidi nikada više. Ona ne može da spava od kad se to dogodilo, stalno prevrće po glavi svaki detalj, šta bi bilo da je reagovala drugačije, da je povisila ton, da se pobunila… Ni ona ni ja ne smijemo da mislimo o tome – iskreno kaže sagovornica Blica.

Kako Blic nezvanično saznaje, policiji je slučaj prijavljen, a službenici su na licu mjesta pronašli kuhinjski nož kojim je počinjen napad na maloljetnu Novosađanku. Istraga je u toku, a s obzirom na to da je napad izvršila 13-godišnjakinja, rješavanje ovog slučaja će prije svega biti na Centru za socijalni rad, školi i nadležnim institucijama. Jasno mi je, kao što nam je svima jasno zbog slučaja od prije pet mjeseci da zbog svojih godina ne može odgovarati. Mene samo interesuje kako da ja umirim svoje dijete? Uvijek sam joj govorila: “Čuvaj se stranaca”, a šta sad da joj kažem? Čuvaj se drugara, vršnjaka…koga? Tom djetetu koje je povrijedilo moju kćerku je očigledno bila potrebna pomoć. Ona je bila uzorno dijete, odlikaš. Ali očigledno je imala probleme. Ko je bio dužan da to primijeti, koja je odgovornost nas roditelja, škole? Zbog svega toga sam odlučila da progovorim javno. Možda će naš primjer poslužiti kao upozorenje. Da shvatimo šta se dešava sa našom djecom, zaključuje ova majka iz Novog Sada.

Prihvati notifikacije