Magazin

Djevojčica se igra sa krokodilom i pitonom kao da su njene igračke (VIDEO)

Veoma čudne navike mogu nas uznemiriti jer su veoma daleko od naših.

FOTO: UNIVERSOANIMALI-IT
FOTO: UNIVERSOANIMALI-IT

Ipak, ono što se dešava u Bantenu u Indoneziji može biti manje opasno nego što se čini. Na ovom ostrvu koje se nalazi zapadno od Jave, djevojčici je dozvoljeno da se igra, reklo bi se, neodgovorno i opasno, jer provodi vrijeme sa svoja dva prijatelja krokodilom i pitonom . Djevojčica ima samo četiri godine, ali ovo su njeni omiljeni ljubimci. Ne baš oni obični!

Svjesni smo da su u svijetu kućni ljubimci koje najviše vole porodice, a posebno djeca, štenci i mačići. S druge strane, glavna junakinja ove indonezijske priče odabrala je krokodila i dugog pitona. Ovo su dvije notorno opasne životinje ne zato što su “loše” – nema loših životinja – već zato što su oduvijek bile divlje i praktično nikada nisu pripitomljene.

Iz ovih i drugih razloga, u raznim zemljama svijeta postoje restriktivni zakoni o tome koje životinje se smiju držati kod kuće i koje se smatraju divljim i van mogućnosti da žive kao kućni ljubimci sa nama i djecom.

U nekim zemljama ovi zakoni ne postoje ili se namjerno ignoriraju čak i po cijenu opasnog suživota gmizavaca i djece. U šokantnom videu djevojčica se može vidjeti kako pere zube bebi krokodila. U međuvremenu, prijatelj piton opušta se u plastičnoj kadi. Sve troje su na istoj sceni kao porodični portret na kojem se svi zabavljaju.

Umjesto toga, drugi video koji je podijeljen na webu prikazuje mališana kako mazi krokodila, miluje ga po leđima i po glavi. Piton se, kao nerazdvojni prijatelj, uvijek opuštao pored njih. “Ove vrste životinja su veoma opasne za ljude, posebno kada su u pitanju djeca. Kakva osoba može dozvoliti svojoj kćerkici da se igra s njima? Nisu igračke!”, komentirao je iznervirani korisnik. Ali nisu sve situacije iste širom svijeta. Moguće je da su ova dva reptila, nekako, potpuno zavisna od ljudi i da ih vide kao roditelje.

Lokalna istraga nije rezultirala jasnom odredbom koja ograničava kontakt između djeteta i tih životinja. Krokodil i piton, dakle, ostaju kod kuće sa malim. Iako se određeni kućni ljubimci mogu legalno nabaviti, oni i dalje predstavljaju rizik za sve koji žive u ili blizu tog doma.

Prihvati notifikacije