Život

Dječiji univerzitet u Beču: U fokusu pravda, održivost i ljudska prava

Više od 500 naučnika sa šest univerziteta i jedne visoke škole u u austrijskoj prijestolnici nudi ukupno 345 predavanja za 3.500 djece uzrasta od 7 do 12 godina – ovo je formula za Dječiji univerzitet od 8. do 19. jula 2024. godine koji organizuje Austrijska agencija za razvoj.

FOTO: APA/MARTIN LUSSER
FOTO: APA/MARTIN LUSSER

Tehnički, Medicinski, Ekonomski i Veterinarski univerzitet, Univerzitet za prirodne resurse i bionauke BOKU i visoka škola FH Campus Wien otvaraju svoja vrata za radoznalu djecu uzrasta od sedam do dvanaest godina.

Djeca će tokom dvije sedmice ljeta imati priliku prisustvovati raznim predavanjima, seminarima i radionicama na ovim visokim obrazovnim institucijama, a sva predavanja su besplatna.

Pod sloganom “Zajedno oblikujmo bolji svijet”, djeca će se baviti temama kao što su pravda, održivost i ljudska prava. Na rasporedu su i teme kao što su klima, energija i okoliš. Djeca će također imati priliku steći uvid u budući svijet rada, razmotriti prednosti i mane umjetne inteligencije te kroz radionice otkriti nove karijerne mogućnosti.

Pored predavanja na njemačkom jeziku, nastava će se održavati i na engleskom, italijanskom, bugarskom, kineskom, kao i na znakovnom jeziku.

Raznolik program omogućava djeci da istraže različite oblasti, od arhitekture do ekonomije, zdravstva, prirode, jezika i kulture, pa sve do historije. Ovogodišnja tema, “participacija”, nudi bogat program. Djeca će, na primjer, učiti zašto drveće ne raste do neba, šta znači inkluzija i zašto je važno njihovo mišljenje.

Komunikološki stručnjak Univerziteta u Beču Sophie Lecheler će govoriti o vezi između TikToka i politike. Djeca zainteresovana za vođenje banke će imati priliku upoznati članove uprave BAWAG-a, te testirati svoje znanje u kvizu o finansijama.

Jedini uslov za učešće je online prijava. Ove godine je dostupno ukupno 3.500 mjesta, koja su obično brzo popunjena, a moguće je prisustvovati na do sedam predavanja.

Dječiji univerzitet Beč postoji od 2003. godine, a zanimljivo je da ispiti i roditelji nisu dozvoljeni na predavanjima.

Ciljevi uvođenja Dječijeg univerziteta su poticanje radoznalosti i interesa za nauku, demokratizacija obrazovanja, rano obrazovanje i razvoj vještina, promocija univerziteta i nauke, te stvaranje raznolikosti i inkluzija, javlja Ured Grada Beča u Sarajevu.