Svijet

Dižu bodljikavu žicu na granici s Rusijom, civili prolaze obuku: Od ovih prizora nikome neće biti svejedno

Poljski ministar odbrane rekao je u srijedu da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, misli Varšava, Rusija želi olakšati.

FOTO: ILUSTRACIJA / ENGLISH.ALARABY.CO.UK / GETTY
FOTO: ILUSTRACIJA / ENGLISH.ALARABY.CO.UK / GETTY

Poljska već ima fizičku ogradu sa senzorima pokreta i kamerama na granici s Bjelorusijom, ruskim saveznikom, jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk negira. Dakle diđe se bodljikava žica na granici s Rusijom.

Nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, “odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde”, rekao je novinarima Mariusz Blaszczak.

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine tri metra te elektronička oprema. Radovi počinju “već danas” na toj kopnenoj granici dugoj 210 km, istaknuo je. Kako bi spriječila migrantsku krizu koju Poljska smatra ruskim i bjeloruskim “hibridnim ratom” uperenim protiv nje, Varšava je u septembru 2021. uspostavila pojas širok oko tri kilometra i dug više od 400 kilometara na granici s Bjelorusijom, piše net.hr.

Pročitajte još

Pristup toj zoni zabranjen je svim osobama bez dozvole boravka, pa tako i članovima nevladinih organizacija koje pomažu migrantima te novinarima. U međuvremenu, tamošnje ministarstvo odbrane organiziralo je kurseve obuke za civilno stanovništvo. Pod sloganom “Trenirajte s vojskom” – civili su mogli naučiti osnove korištenja oružja, prve pomoći, borbe prsa u prsa i kretanja u području.

Prihvati notifikacije