BiH

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Eichhorst sa menadžmentom Ministarstva odbrane BiH: Nastavak podrške Oružanim snagama BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra za politike i planove i upravljanje resursima Slavenom Galićm i Aleksandrom Goganovićem, primio je danas Delegaciju Evropske unije, koju je predvodila direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Sastanku su prisustvovali i šef Ureda za instrumente vanjske politike Evropske službe za vanjske poslove Peter Wagner i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i delegacije EU prethodi današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila, koja će biti upriličena u kasarni OS BiH „Rajlovac“. Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10miliona eura donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

-Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnimdeminerskim kapacitetima i sposobnostima. Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna,pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan Oružanih snaga BiH, rekao je ministar Helez, te dodao daOružane snage BiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Althea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti. Također je istakao nužnost jačanja dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU.

-Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH, zaključio je Helez.

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnomi Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg isnažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH.

-Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH“, istakla je Eichhorst i te dodala da se raduje današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su također izrazili zahvalnost Delegaciji Evropske unije navrijednoj donaciji, te zaključili da put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nema alternativu.Susret dviju delegacija se nastavlja tokom dana u kasarni „Rajlovac“ OS BiH, gdje će biti upriličenaceremonija primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Prihvati notifikacije