Svijet

Direktor agencije UN-a za nuklearni nadzor ide u Iran radi "sastanka na visokom nivo"

Agencija UN-a za nuklearni nadzor saopćila je u četvrtak da će njen čelnik Rafael Grossi otputovati u Iran na "sastanke na visokom nivou".

FOTO: IAEA
FOTO: IAEA

Diplomate tvrde kako želi potaknuti Teheran da sarađuje u istrazi o tragovima uranijuma pronađenim na neprijavljenim lokacijama.

Iransko ometanje dugogodišnje istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tragovima urana pronađenim na tri neprijavljene lokacije potaknulo je 35-člani upravni odbor IAEA-e da na posljednjem tromjesečnom sastanku u novembru donese rezoluciju kojom se Iranu nalaže da hitno sarađuje s istragom.

Ta saradnja nije materijalizirana i Grosi se nada da će sastanak s iranskim predsjednikom Raisijem pomoći da se “izgladi put ka okončanju ćorsokaka”, tvrde diplomate. Naredni tromjesečni sastanak odbora počinje u ponedjeljak.

Generalni direktor Rafael Grossi otputovat će u Teheran na sastanke na visokom nivou – objavila je IAEA na Twitteru, potvrđujući posjetu koju je prvi najavio Iran.

Grossi će održati konferenciju za novinare po povratku u Beč u subotu, kasno poslijepodne – dodaje agencija.

Diplomate sedmicama tvrde kako Grosi želi da se sastane s tvrdolinijaškim predsjednikom Ebrahimom Raisijem tokom te posjete. IAEA nije precizirala s kim će se još sastati.

Od posljednjeg sastanka odbora, IAEA je zamjerila Iranu što je nije unaprijed obavijestio o značajnim promjenama koje su napravljene na dvije kaskade, ili klastera, naprednih centrifuga koje obogaćuju uran do 60 posto u njegovom postrojenju Fordow, koje je ukopano u planini.

Čistoća urana obogaćenog do nivoa potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja je oko 90 posto.

IAEA također traži objašnjenja od Irana o tome kako je proizveo neznatnu količinu urana obogaćenog do 83,7 posto iz kaskada u Fordowu, drugoj lokaciji na kojoj Iran obogaćuje uran do 60 posto. Moguće je da je “skok” bio slučajan, iako je ovaj bio relativno velik, tvrde diplomate, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije