Politika

Dino Mustafić: "Međunarodna zajednica" je termin koji ne znači ništa

FOTO: INFORADAR.BA
FOTO: INFORADAR.BA

Na Fakultetu političkih nauka na odsjeku politologija u samom početku studija jedna od lekcija koju studenti odma uče jeste i da termin koji stalno čujemo “međunarodna zajednica” ne postoji! To bi trebali znati studenti, a ljudi koji ne izučavaju politiku niti dovode u pitanje ono što stalno čuju, naravno ne znaju.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo i reditelj Dino Mustafić svjestan toga, objavio je na svom Twitter profilu činjenicu da međunarodna zajednica ne postoji.

“Međunarodna zajednica je termin koji ne znači ništa. To je netačan naziv u medijima za partikularne interese velikih sila na Balkanu i njihovih saveznika. BiH je očigledan primjer i žrtva hipokrizije takve diplomatije u kojoj osim interesnog nema ništa univerzalnog”, napisao je Mustafić.

Ne postoji međunarodna zajednica, postoje samo pojedinačne države ili nekoliko država u savezu koje imaju svoje pojedinačne interese.

Reakciju na činjenicu koju je Mustafić iznio napisalo je nekoliko pratilaca ovog reditelja, jedna od tih je i:

“Inače bi trebalo koristiti pojam “internacionalna zajednica” jer se misli na zajednicu nacija-država. Međunarodna zajednica je nepostojeći termin na svjetskim jezicima. Iz ortopraksije proističu sve naše zablude, pa i ta o “salvacionističkom” licu nekog apstraktnog entiteta…”

Prihvati notifikacije