Region

Dinamov zahtjev: Zagrebački tim traži da mu Mamić vrati 21 milion eura

Dinamo Zagreb predao je imovinskopravni zahtjev za odštetu, odnosno nezakonito iznošenje enormnih sredstava iz kluba u vrijeme kada su na čelu kluba bili braća Zdravko i Zoran Mamić, ali i "nasljednik" Mario.

FOTO: EPA/ANTONIO BAT
FOTO: EPA/ANTONIO BAT

Konkretno, klub od Zdravka i Zorana Mamića, Zdravkovog sina Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića i Igora Krote potražuje ukupno 21 milion eura, što je iznos koji odgovara navodima iz optužnice po kojoj su kasnije braća Mamić osuđena na višegodišnje kazne zatvora.

Ova odluka predstavlja prvi konkretan otklon nove garniture rukovodilaca kluba u odnosu na odbjeglog Zdravka Mamića, koji i dalje živi u Bosni i Hercegovini u koju je pobjegao „tik“ pred izricanje zatvorske kazne, prije više od pet godina. Od njegovog zvaničnog povlačenja iz Dinama 2015. godine dugo je iz Hercegovine upravljao klubom, a ljudi koji su ga mijenjali dok se nalazi u bjekstvu odbijali su i da pomisle da zatraže nazad sredstva koja su „nestala“ sa računa kluba.

Zapravo, u javnosti su se trudili da istaknu da ne smatraju da su ih Mamići oštetili u bilo kom smislu.

U aferi Dinamo 2, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota kao i menadžer Nikky Arthur Vuksan. Posljednja dvojica tek su odnedavno obuhvaćena optužnicom, koja je nakon njihove nagodbe (Vuksan) i priznanja krivice (Krota) sa sedmorice spala na petoricu optuženih, piše Index.hr.

To se u međuvremenu promijenilo, pa su na „Maksimiru“ naveli koliko tačno i od koga potražuju nazad. Ispostavilo se da najviše sredstava zahtijevaju od Zdravkovog sina, Marija, koji je bio vlasnik menadžerske agencije preko koje su fudbaleri dolazili i odlazili iz Dinama.

Iako se radilo o očiglednom sukobu interesa, hrvatsko tužilaštvo dugo se pravilo „slijepo“ na očiglednu zloupotrebu položaja a novinari koji bi se drznuli da postave pitanje vezano za poslovne odnose kluba kojim rukovodi otac i agencije koju je osnovao sin, bili su verbalno maltretirani, psovani, pa i izloženi prijetnjama i ucjenama.

“Dinamo od Zdravka Mamića dakle traži 7.311.316 eura, od njegovog brata Zorana 251.477 eura, a od Zdravkova sina Marija 11.437.082 eura. Od Damira Vrbanovića traži 181.684 eura, od Igora Krote 97.795 eura te od Sandra Stipančića 1.831.436 eura. Budu li oni proglašeni pravomoćno krivima za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja, morat će Dinamu vratiti spomenuti novac ili ukupno 21 milion eura“, navodi Index.hr i podsjeća:

“U optužnici na skoro 700 stranica USKOK tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna ili 19.1 milijun eura. Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe te da je Dinamo neosnovano bio primoran na plaćanje dodatnog iznosa od 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.”

Prihvati notifikacije