Magazin

Devet načina da se "podignete" bez droge

Opet nove cipele?

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Stalak za cipele već puca po šavovima, ali kupovina cipela uvijek u vama izazove ovaj suludi osjećaj sreće vožnju toboganom punom dopamina u vašim venama. Potpuno ošamućeni plutate centrom grada u crvenim štiklama. Toliko snažno – oči vam zapinju za svaki odraz u izlogu. Pristaju kao nijedne druge.

Ali: šta ako navala cipela u nekom trenutku prođe, i prije ili kasnije hoće. I vi želite da podignete raspoloženje.

Zvuk u uhu

Ni osušen ni spaljen, ni savitljiv ni lomljiv: ovdje ne govorimo o mineralima, već o lijeku za vaše uho. Sve što trebate su stereoslušalice i neki ritmovi, tačnije binauralni. Kod ovog oblika pojačanja zvuka, tonovi s razlikom od 30 Hz šalju se slijeva nadesno. Ne možete svjesno uočiti ovu razliku u frekvenciji. Međutim, u vašem mozgu se stvara novi val i nastaje stanje opijenosti. Dakle, sluh može i vas podići.

Binauralni otkucaji angažuju neurološki sistem. Pravilna struktura se stvara sinhronizacijom hemisfera. Smetnje i blokade se rastvaraju. Ova vrsta sinhronizacije se naziva zavlačenje moždanog talasa. Metoda je bez nuspojava, ali nije pogodna za osobe sa srčanim aritmijama ili osobe koje su sklone epileptičkim napadima.

Prevara bez zamke

Opet, radi se o nečemu što vjerovatno ne očekujete. Međutim, za ovu vrstu hipertenzije bilo bi dobro da ste prijatelji sa neurologom. Dr. Dirk Proeckl i dr. Engelbert Winkler su razvili alternator koji nosi ime Lucia br. 3 i proširuje vaše stanje svijesti. Zaposlenici BBC-a su prijavili duboku opuštenost nakon testiranja mašine.

Međutim, stvar ima kvaku: košta oko 20.000 dolara. Definitivno će biti jeftinija tokom godina.

Lucia odaje dojam neke vrste svjetiljke koja treperi: površine, prvo kobaltnoplave, a zatim posute crvenim zvijezdama, pretvaraju se u valove, uzrokujući kratka klaustrofobična stanja koja se ponovo rastvaraju u osjećaju beskrajne prostranosti. Ne samo da izaziva entuzijazam među ljubiteljima ezoterije i prijateljima psihoaktivnih supstanci već se mašina koristi i za stimulisanje kreativnih procesa među studentima dizajna. Velika prednost u odnosu na LSD trip: ako se ne osjećate dobro, jednostavno možete isključiti lampu.

Zbuni me…

…i tvoje oči ne mogu pomoći. Potpuno je nevino u onome što se ovde dešava. Gledajući kratki video, pomislite da ste nedavno halucinirali. Pridržavali ste se uputstava za rad i svoj pogled usmjerite tačno u centar prikazane projekcije. Tamo se stalno pojavljuju nova slova, okružena rotacijama koje podsjećaju na ludilo. I ti si sve bliži ludilu iznutra.

Optičke iluzije – vaš mozak je potpuno zbunjen, kao i vi. Jer nakon kratkog videa, valovite linije se vide i na zidu i na podu. Sablast je gotova samo za vaše oči, ali ne i za vaš mozak.

Vidjeti znači filtriranje, a u nekim slučajevima upravo suprotno. Informacije se dodaju i vidite šta ne postoji. Čini se da se neki naučnici dobro zabavljaju.

Introspekcija ili kontemplacija

To zvuči pomalo nespretno i ne izlazi tako lako kao Lucia. Ova metoda ne košta ništa. Govorimo o meditaciji. Naravno, i ovdje su mogući troškovi, naprimjer ako želite da vas budistički monasi uvedu u umjetnost transa u zen manastiru na Himalajima. Ali radi i bez monaha. Za ovo možete učestvovati u kursu na licu mjesta. Malo podrške za uvod svakako ne škodi kada meditirate.

Ako se redovno koristi, pruža vam duboku relaksaciju, pod uslovom da vježbate. Iz ničega ne dolazi ništa. Da li vam nedostaje strpljenja? Zatim pređite na sljedeću metodu.

Rijeka ili potok?

Oba. Radi se o protoku. A tok vas može uhvatiti u bilo koje vrijeme u svakodnevnom životu pod uvjetom da ste potpuno otvoreni za ono što radite, zaboravljajući prostor, vrijeme i idealno sebe. Kada vas tok uhvati, puni ste sreće. Slikanje, rukotvorine, pisanje, petljanje – samo isprobajte aktivnost koju volite svim srcem.

Podiže u sekundi

Ono što vaše tijelo proizvodi samo. Ne preplavljuje vas kada ste sretni, naprotiv. Za njegovo oslobađanje potreban vam je stres, strah, u najmanju ruku više od običnog mlakog osjećaja nelagode. Adrenalin. Gotovo sigurno ćete dobiti nalet adrenalina u svim ekstremnim sportovima, bungee jumpingu ili na rolerkosteru. Vaš krvni pritisak raste, srce vam kuca, veoma ste koncentrisani i moćni.

Ako se dodaju endorfini, kombinacija djeluje kao endogeni morfij. Rezultat je grub osjećaj sreće, euforična opijenost. Oprez: izaziva ovisnost.

Ono sa četiri slova

Radi se o seksu i nikome ne bi trebalo da nedostaje orgazam, čak i ako ga je 80 posto žena u nekom trenutku glumilo. A ko bi pomislio? Čak 30 posto muškaraca ponekad igra ovu igru. Seks ima mnogo potencijala. Kakav dar prirode koji ne samo da vam vibrira stomak već i pokreće vaš mozak. Interakcija različitih supstanci glasnika čini vas uzbudljivim i opojnim na gotovo jedinstven način. Za vrijeme orgazma u tijelu se odvijaju slični procesi kao i prilikom konzumiranja droga. Tada biste radije priuštili sebi pravi orgazam s vremena na vrijeme. Rizici i nuspojave su isključeni.

Ne spavaj

Ova metoda, nazvana deprivacija sna, također ima halucinatorni učinak, ali je prilično kontraproduktivna. Ekstremni deficiti sna uzrokuju da cerebralni metabolizam više ne funkcioniše glatko. Posljedice ekstremnog nedostatka sna doživljavaju se potpuno različito od osobe do osobe. Iskustvo prelaska linije jednako je moguće kao i prijeteća zabuna.

Nedostatak sna se ponekad koristi tokom intenzivne meditacije, molitve ili čak posta. Međutim, ova metoda se ne preporučuje za imitaciju.

Radije uzmite komadić čokolade

Čokolada sadrži supstance koje mogu imati opojno dejstvo na organizam. Anandamid i feniletilamin su dvije takve supstance. Međutim, da bi se stvarno opijao, potrebno je oko 200 do 300 pločica čokolade – u nizu, a ne raspoređeno godinama. Bolje da to ostavimo i uzmemo komad (ili još nekoliko), legnemo na sofu i polako pustimo da se topi u ustima.

Za čokoladu se zapravo kaže da ima pozitivan učinak na ljudsku psihu. To je zbog prisustva jednostavnih ugljikohidrata i aminokiseline L-triptofana. Ova aminokiselina uzrokuje proizvodnju hormona sreće serotonina.

Sada ste, da tako kažem, upućeni: Stavite slušalice, uključite alternator, mislite na Omove u toku sa čokoladom u ustima i, kao mjeru predostrožnosti, ostavite otvorena vrata za nekoga ko bi ipak mogao naići. Želimo vam ugodan let, piše ajoure.de.

Prihvati notifikacije