Region

Desetak hiljada posjetitelja u Kumrovcu obilježilo "Dan mladosti"

U Kumrovcu, rodnom selu Josipa Broza Tita, obilježena je 131. godišnjica rođenja doživotnog predsjednika SFRJ Jugoslavije pod nazivom "Dan mladosti - radosti" na kojem su prisustvovali gosti iz Hrvatske i susjednih država.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Rođendan Josipa Broza Tita, u SFRJ-u obilježavan kao “Dan mladosti” 25. maja, u rodnom Titovom selu Kumrovcu, prozvanom najpoznatijim selom na svijetu, obilježava se posljednjih decenija svake subote koja je najbliža tom datumu pod nazivom “Dan mladosti radosti”.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ove godine u etnoselu Kumrovec okupilo se nekoliko hiljada posjetitelja, nešto u manjem broju nego prethodnih godina, a ponajviše gostiju stiglo je iz susjedne Slovenije, s obzirom na blizinu slovenske granice. No, i ove godine poštovatelji lika i djela Josipa Broza Tita i predstavnici društava Josipa Broza Tita, koji su organizatori događaja, stigli su iz gotovo svih bivših jugoslavenskih republika i pokrajina te antifašistički predstavnici iz Italije.

Dio posjetitelja imao je priliku kupiti majice i kape sa znakovljem jugoslavenskog režima i slikama Tita, a uz kape s petokrakama i značkama, spomenik Titu kipara Antuna Augustinčića pored Titove rodne kuće ostao je omiljeno mjesto za fotografisanje.

U redu se čekao ulaz u prostorije Titove rodne kuće, a cijeli događaj snimali su pripadnici hrvatske policije koji su posjetitelje upozoravali na neprimjereno znakovlje, poput crvene zastave Savezne komunističke partije.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Na pozornici je održan prigodni kulturno-umjetnički program, a okupljenima su se obratili lokalni dužnosnici te predstavnici antifašističkih udruženja iz Hrvatske i regije, uz povremeno skandiranje publike “Tito, Tito”.

S pozornice je poručeno kako se danas “obilježavaju spomeni na događaje koji su omogućili život i napredak u slobodnoj, evropskoj Republici Hrvatskoj, a to je 80 godina od bitaka koje su preokrenule antifašistički rat na ovim prostorima i u svijetu, Bitke na Neretvi, Bitke na Sutjesci i Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, kada su zacrtane današnje međurepubličke granice”.

“Na današnji dan slavimo vizionara koji je bio komandant i utemeljitelj svega toga, i kako ne uzviknuti ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu'”, poručeno je ispred Titove rodne kuće.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U muzičkom programu u nastupaju sastavi The Beat Fleet (TBF) iz Splita, besplatan koncert namijenjen svim generacijama, dok u šatoru ugostiteljskog objekta “Pionirček” nastupa rock band “One Way Street”.

Prema procjenama organizatora, u Kumrovcu se ove godine okupilo desetak hiljada posjetitelja.

Ove godine obilježava se 131. godišnjica rođenja Josipa Broza Tita i 43. godišnjica od njegove smrti.

Prihvati notifikacije