Svijet

Dervišević novom instalacijom poručio: Prikrivati zločin drugoga znači biti saučesnik u zločinu

Umjetnik Almir Dervišević realizovao je, za Međunarodni dan nestalih osoba ispred Međunarodnog suda pravde u Den Hagu, postavku djela ‘Nestali’.

FOTO: FENA/ALMIR DERVIŠEVIĆ
FOTO: FENA/ALMIR DERVIŠEVIĆ

To djelo čini muška i ženska obuća, raznih modela i veličina čime autor ukazuje da su tokom rata u BiH čitave porodice nestale, a mnogi od njih još nisu pronađeni.

Naglašava opasnost prikrivanja zločina kao i važnost svake vrste doprinosa pronalasku nestalih i ostvarenju pravde.

-Na taj način moguće je vratiti i sačuvati čast i dostojanstvo. Prenositi odgovornost i teret zločina na buduće generacije jeste zločin. Prikrivati zločine drugoga jeste biti saučesnik u zaštiti zla. Da u tome nema ništa časno, duši je jasno. Život sa takvim tajnama jeste zatočenistvo duše i budoćnosti. Istina i pravda treba da oslobode sve nas iz zatočenistva i tame laži. Osloboditi i biti slobodan je vrednije od zatočeništva – naglasio je autor u izjavi za Fenu.

Tim djelom Dervišević poziva i Međunarodni sud pravde u Hagu da, kao takav, konkretno doprinese ostvarenju pravde u Bosni i Hercegovini.

-Tolerisati zločine i zločince nije put ka ostvarenju pravde, već je to put ka ponavljanju zločina a takvim pristupom postaje se saučesnik – naglasio je.

Autor podsjeća da su, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ubijene i nerođene bebe u utrobama svojih majki ili tek rođene u naručjima svojih majki. Ubijane su majke pred očima djece.

Na Međunarodni dan nestalih – 30. august, Dervišević naglašava da u Bosni i Hercegovini i širom svijeta brojne žrtve, ranjeni, mučeni, obespravljeni, ponižavani, silovani građani Bosne i Hercegovine tragaju za pravdom. Mnogi od njih još tragaju za nestalima.

Almir Dervišević rođen je u Sarajevu, a živi i radi u Nizozemskoj. Posljednjih 20-ak godina postavio je nekoliko instalacija u Hagu (ispred zgrade Međunarodnog suda pravde i Vlade Nizozemske) te Utrehtu, Briselu, Ženevi. Tako nastoji ukazati na intenzivniji i efikasniji rad na planetarnom ostvarenju pravde, Međunarodnog suda pravde ali i društva općenito.

Prihvati notifikacije