BiH

Delić: Šutnja institucija ne smije biti odgovor na zločine

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 31 godine od zločina počinjenog nad ženama u Foči poručio da tišina ne smije biti odgovor institucija na zločine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Pod motom “Pamtimo silovane žene” u Foči je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 31 godina od počinjenog zločina silovanja nad ženama i djevojčicama u BiH.

Obilježavanje je počelo ispred Sportske dvorane “Partizan”, zloglasnog logora koji je bio najveće mučilište za žene na tlu Evrope u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, a nastavljen šetnjom do glavnog trga u Foči, gdje je minutom šutnje i učenjem fatihe odana počast svim ubijenim i silovanim ženama u BiH.

Kolona se potom zaustavila na Ćehotinskom mostu, s kojeg su u rijeku spuštene bijele ruže u znak sjećanja na ubijene i mučene žene, čime je ovogodišnje obilježavanje u zvaničnom dijelu završeno.

Prisutnima se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je zahvalio majkama – žrtvama na prilici da bude među njima i svojim prisustvom obećao bezrezervnu podršku i žrtvama silovanja i djeci rođenoj iz ovog zločina – saopćeno je iz tog ministarstva.

– Smatram da je važno da institucije učestvuju u prekidanju tišine o zločinu koji je počinjen nad ženama. Smatram da je vaša čast i dostojanstvo važnije od patrijarhalne šutnje i osjećaja sramote. Nema sramote u tome što ste bile izložene najmonstruoznijim zločinima. Nema sramote što ste sve to preživjele i uzdignute glave o tome govorile i govorite. Nema sramote što ste djecu svoju rodile – kazao je, između ostalog, ministar Delić.

Ministar je podvukao i ponovio i obećanje iz Sarajeva dato djeci rođenoj iz zločina silovanja.

– Niko od nas ne bira svoje roditelje, niko od nas ne bira gdje i kako će biti rođen. Niko od nas ne može i ne smije osjećati odgovornost zbog načina rođenja. Važno je ono što postanemo tokom života i ono što ostane iza naših života. Ja ću uvijek biti vaša bezrezervna podrška, vaš glas u institucijama, u meni imate prijatelja i povjerenje koje ste mi ukazale i vi majke i vaša djeca životom ću čuvati i boriti se da ga opravdam. Tišina ne smije biti naš odgovor – ponovio je ministar svoje riječi.

Emotivnim govorom prisutnima su se obratili i predsjednica Udruženja “Žene žrtva rata 92-95” Midheta Kaloper i predstavnik Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Alen Muhić koji su podsjetili da su tu i da će nastaviti govoriti istinu i tražiti pravdu za sebe, svoje majke i sve žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju.