BiH

Degirmendžić, Brkanić, Grebo, Blagovčanin i Pribinja dobitnici EU nagrada za novinarstvo u BiH

Novinarka Semira Degirmendžić osvojila je prvu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini koja joj je dodijeljena na svečanosti danas u Sarajevu za priču "Turski Čengiz dobio poslove od milijardu KM, a bh. radnicima neće da isplati odštete".

FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA

Drugo mjesto podijelili su novinarke BIRN-a BiH Džana Brkanić i Lamija Grebo sa pričom o uslovnim kaznama koje ne djeluju preventivno za zločine iz mržnje, i novinar portala Tačno.net Predrag Blagovčanin s pričom “Kako je Ministarstvo odbrane BiH zaštitilo ratnog zločinca”.

Treću nagradu osvojila je novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja za priču “Zloupotreba recepata pacijenata u Kantonu Sarajevo”.

Nagrade je uručio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler ističući da su svi dobitnici nagrada razotkrili važne priče od javnog interesa.

Naglasio je da Delegacija EU podržava i ohrabruje razotkrivanje nezakonitosti i traženje odgovornosti za moćnike, posebno zato što istraživačko novinarstvo uključuje značajne rizike.  

Sattler je poručio da će Delegacija EU i dalje instistirati da mora postojati institucionalna zaštita za novinare i hitno reagovati na svaki napad na medije.

FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA
FOTO: BOSNAINFO.BA

Također, na svečanosti u Sarajevu dodijeljene su i regionalne EU nagradu za istraživačko novinarstvo a prva je pripala grupi autora iz Sjeverne Makedonije: Saška Cvetkovska, Elena Mitrevska Cuckovska, Maja Jovanovska i Trifun Sitnikovski, za dokumentarac “Nečista krv” koji prikazuje smrtonosne efekte profiterstva na COVID-u kojeg finansira država.

Drugu nagradu osvojio je novinar Al Jazeere Balkans iz BiH Dragan Stanimirović za dokumentarni serijal “Bitka za Neretvu”, a treću novinar BIRN-a iz Srbije Saša Dragojlo za priču “Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć”.

Organizator nagrade je Thomson Media, a za prvo mjesto je iznosila 5.000 eura, za drugo 3.000, a za treće 2.000 eura.

Prihvati notifikacije