BiH

Darko Ćulum ne može više biti direktor SIPA-e

Ćulum je na sadašnju poziciju imenovan na prijedlog SNSD-a a očekuje se da će on tu podršku imati i pri predstojećem izboru direktora SIPA-e.

sipa
FOTO: SIPA

Sedmicama se raspravlja ko bi mogao biti direktor Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA-a.

Na ovu poziciju raspisan je konkurs a zainteresovani kandidati, prijave mogu poslati do 22.juna. Nezavisni odbor Parlamenta BiH, pristigle prijave, otvorit će na sjednici koja je planirana za juli i tada ćemo saznati ko će biti na čelu ove agencije.

Međutim aktuelni direktor Darko Ćulum potvrdio je da će se opet prijaviti za direktora SIPA-e, ulazi u trku za novi, četverogodišnji mandat za ovu poziciju a i sam ne zna da bi tako prekršio zakon Bosne i Hercegovine, piše Crna-Hronika.

U razgovoru za medije potvrdio je da će se opet kandidovati. Ćulum je na sadašnju poziciju imenovan na prijedlog SNSD-a a očekuje se da će on tu podršku imati i pri predstojećem izboru direktora SIPA-e.

Pročitajte još

Po nacionalnom ključu, mjesto direktora SIPA pripasti Srbinu s obzirom da je na čelu Granične policije BiH Hrvat, na čelu OSA-e Bošnjak kao i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Istraživački tim portala Crna-Hronika saznaje da Ćulum ne samo da ne može biti direktor SIPE, on ne može biti niti kandidat za direktora SIPA-e. On je čovjek koji je prije dvije godine po sili Zakona o policijskim službenicima BiH morao otići u penziju po osnovu prikupljenih 40 godina penzijskog staža.

Da bi sve bilo tragikomičnije Ćulum izjavljuje uz najavljenu kandidaturu da samo želi da se sprovede sve po zakonu.

Pa upravo Zakon i njegove godine penzionog staža Ćuluma eliminišu iz izbornog procesa. Kako će na ovu Ćulumovu nezakonitu kandidaturu reagirati Nezavisni odbor koji sastavlja rang listu kandidata koja se proslijeđuje Vijeću ministara BiH na odlučivanje, ostaje da se vidi.

Čl.119.st..tačka 3 Zakon o policijskim službenicima BiH

Radi li se ovdje o selektivnoj primjeni zakona???