BiH

Danas sjednica: U fokusu Akcioni plan za implementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je sjednicu za 20. i 21. marta na kojoj bi, među ostalim, trebao biti razmatran Akcioni plan za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja je i razmatranje izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH po zaprimljenim komentarima Delegacije Evropske unije, potvrđeno je Feni u tom regulatornom tijelu.

Članovi VSTV-a bi se, kako je planirano, trebali očitovati o Odluci u vezi s izradom Srednjoročnog plana rada ovog tijela za period 2025-2027. godine.

Planirano je i razmatranje Izvještaja sudova i tužiteljstava o radu na predmetima ratnih zločina za period 01.01 – 31.12.2023. godine (Projekt “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”)

Vijeće bi se, istovremeno, trebalo izjasniti o Prijedlogu Vijeća Evrope (VE) za pilotiranje uspostave odjeljenja sudske prakse na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Članovima VSTV-a BiH će, kako je predviđeno, biti predstavljen Plan unapređenja komunikacije ovog regulatornog tijela.

Pročitajte još

Na dnevni red zasjedanja uvršteno je i ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima za 2023. godinu, uključujući Informaciju o provođenju postupka ocjenjivanja i rješavanje prigovora nositelja pravosudnih funkcija na ocjenu rada.

Usvajanje Smjernica za objavljivanje sudskih i tužiteljskih odluka, akata i informacija o predmetima i Uputstva za anonimizaciju, također je na dnevnom redu.

U skladu s ustaljenom praksom, VSTVBiH će donijeti određen broj odluka o imenovanju, te prestanku ili produženju mandata nositeljima pravosudnih funkcija (sudijama i tužiteljima).