Svijet

U ovoj državi, članici NATO-a, Rusija izdvaja ogromna sredstva za špijunažu

Rusija se sve više okreće ucjeni i finansijskim poticajima kako bi angažovala Nijemce da špijuniraju za za tu njih, nakonšto je oko 600 ruskih diplomata protjerano iz Evrope, saopćila je njemačka bezbjednosta služba.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Federalni ured za zaštitu ustava (BfV) saopćio je da ruske obavještajne službe troše velike količine novca na regrutaciju agenata u Njemačkoj uprkos pokušajima Zapada da ograniče njihove operacije od invazije na Ukrajinu, prenio je N1.

“Rusija naporno radi na kompenziranju smanjenja broja ruskih agenata u Njemačkoj”, rekao je šef BfV-a Thomas Haldenwang na konferenciji za novinare nakon predstavljanja godišnjeg izvještaja agencije.

Dvojica njemačkih državljana koji su prošlog augusta optuženi za veleizdaju zbog špijuniranja za Rusiju, za svoje usluge su plaćeni po oko 400.000 eura, saopštio je BfV, prenosi Reuters.

“Naknade za agente pokazuju da ruske službe i dalje imaju ogromna finansijska sredstva za ostvarenje obavještajnih ciljeva”, dodaje se u izvještaju.

Pročitajte još

Posebno su izloženi riziku da budu na meti ruskih bezbjednosnih službi bili su Nemci koji su živjeli u Rusiji ili su tamo redovno putovali, uključujući nemačke diplomate, koji su lako mogli da budu podložni pokušajima ucene.

“Čim dobiju kompromitujuće informacije o svojim metama, ove službe se ne stide primjene agresivnih tehnika regrutacije”, dodali su.

NATO je ovog mjeseca ponovo potvrdio svoju zabrinutost zbog ruske špijunaže i pozvao na oštrije mjere kao odgovor na “kampanju neprijateljskih aktivnosti, uključujući sabotaže i sajber napade.”

Njemačka je jedna od 32 članice NATO-a.