Politika

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Krišto preuzima funkciju, SDA ostaje bez direktora OSA-e

Borjana Krišto imenovana je na poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odlukom Predsjedništva BiH, što je prijedlog nove koalicije koju čine Osmorka, SNSD i HDZ BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Hitna sjednica

O prijedlogu bi se na hitnoj sjednici, koja je sazvana za danas, trebali izjasniti poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine kako bi njen mandat bio potvrđen.

Prethodno je Predsjedništvo BiH s dva glasa za donijelo odluku o imenovanju Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Ta odluka dostavljena je Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Predstavničkog doma PSBiH. Komisija bi, također, danas, uoči sjednice Doma, trebala odlučivati o davanju preporuke za potvrđivanje Krišto.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su dužni dostaviti kandidati za dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH. Komisija postavlja pitanja u smislu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

Na osnovu dostavljenih informacija i nakon obavljenih razgovora s kandidatima Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata.

Oslobođenje od SDA

Naravno, izvjesno je da će većina zastupnika potvrditi Krišto za novu predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. Stranke “osmorke”, HDZ i SNSD u Predstavničkom domu imaju 24 od 42 zastupnika. U Državnom parlamentu dovoljna je samo potvrda Predstavničkom doma za imenovanje novog Vijeća ministara te je izvjesno da je nova većina na državnom nivou uspostavljena.

Na ovaj način državni nivo vlasti će u narednom periodu biti oslobođen SDA i njihovog vjernog partnera iz DF-a.

Radi se o jednom od najbržih formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Ohrabruje činjenica i da se nova državna vlast formira na programskoj platformi i konkretnim principima.

Gubitak OSA-e

Silaskom s državne vlasti SDA bi izgubila kontrolu nad nezanemarivim dijelom budžeta.

Prema novom nacrtu dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period 2023.-2025., predviđeno je da on u idućoj godini iznosi oko 1,331 milijardu KM, što je za 258 miliona KM više nego ove godine.

Ipak, ovoj stranci će, vjerovatno, daleko teže pasti gubitak kontrole nad nekima od ključnih agencija i institucija na nivou države, prije svega OSA-e, koju je direktor Osman Mehmedagić Osmica u prethodnom periodu gotovo u potpunosti stavio u službu SDA i vladajuće dinastije, koristeći njene resurse za obračun s političkim protivnicima, piše Avaz

Prihvati notifikacije