BiH

Danas dvije posebne sjednice NSRS: Hoće li biti podrške za Dodika?

Narodna skupština Republike Srpske danas će održati dvije posebne sjednice. Na prvoj će biti razmatran zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za zaštitu vitalnog interesa, dok će druga biti u vezi sa vezi legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, poljoprivrednom zemljištu i zdravstvenom osiguranju.

FOTO: N1
FOTO: N1

Podsjetimo, Dodik je ranije tražio održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi narodni poslanici trebalo da se izjasne o izjavi kojom se davanje agremana ambasadoru Savezne Republike Njamačke u Bosni i Hercegovini, koja se usvojena bez konsenzusa proglašava veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Odluka o davanju pomenutog agremana usvojena je bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra.

Sjednica Narodne skupštine RS sa ovom, jedinom tačkom dnevnog reda zakazana je za danas u 12.00 sati.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu. S druge strane, ako prilikom glasanja ne bude dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine postaje važeća.

Nakon ove, odnosno 15 minuta po njenom završetku, biće održana nova posebna sjednica NSRS na čijem su predloženom dnevnom redu – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Prihvati notifikacije