BiH

Damir Arnaut dobitnik prestižne UC Berkeley nagrade

Ambasador Bosne i Hercegovine u Berlinu Damir Arnaut dobitnik je ovogodišnje Elise i Walter Haas međunarodne nagrade koju Univerzitet u Kaliforniji Berkeley (University of California Berkeley) dodjeljuje diplomantu tog univerziteta koji je dao istaknut i izvanredan doprinos svojoj rodnoj zemlji na polju umjetnosti, nauke, obrazovanja, ekonomije, zaštite okoliša, politike ili drugom segmentu.

FOTO: FACEBOOK / DAMIR ARNAUT
FOTO: FACEBOOK / DAMIR ARNAUT

Nagrada uključuje orden, novčani iznos od 25.000 USD, te plaćene putne troškove do Berkeley-a radi primanja nagrade. Nagrada se dodjeljuje svake godine još od 1966., a dobitnici su bili nobelovac Y.T. Lee, predsjednici Ekvadora, Costa Rice i Pakistana, ambasador Kanade u Iranu koji je omogućio bijeg zarobljenih američkih diplomata, Sadako Ogata, visoka komesarka UN-a za izbjeglice, te brojni lideri na raznim poljima.

Arnaut je tek drugi dobitnik Haas nagrade sa prostora bivše Jugoslavije, nakon što ju je 2000. godine dobio Živorad Kovačević, bivši ambasador SFRJ u SAD-u koji je sa te pozicije smijenjen 1989. zbog otvorene kritike Slobodana Miloševića i koji je u aprilu 1995. posjetio opkoljeno Sarajevo.

U pismu koje je rektorica UC Berkeley-a Carol Christ uputila Arnautu, istaknuto je:

„Neki od razloga zbog kojih zaslužujete ovu nagradu uključuju vaše liderstvo, pravac i kontinuitet da vodite vašu zemlju ka budućnosti. Univerzitet je veoma ponosan na vaše nesebično liderstvo, a vaš doprinos i služba Bosni i Hercegovini su primjer najviših vrijednosti Berkeley-a.“

Prihvatajući nagradu, Arnaut je istakao „ponos zbog časti koja je ovim ukazana Bosni i Hercegovini, te da nagrada predstavlja potvrdu njegove posvećenosti da svoje političko i pravno djelovanje obogati tim vrijednostima.“ Arnaut je dodao da je „jedna od uloga ovakvih nagrada i da autoritativno razluče predan rad i konkretne rezultate od samopromocije i populizma“.

Arnaut će nagradu primiti 16. decembra, tokom ceremonije dodjele diploma na Berkeley-u, kojom prilikom će održati i prigodan govor.

Prihvati notifikacije