Region

Da li će Vučić mijenjati Ustav da bi ostao na vlasti?

Krajem prošle godine, prvi put od kada je Aleksandar Vučić došao na vlast, pojedini slledbenici SNS-a, nižeg ranga, sve su glasnije iznosili stav da bi aktuelnom predsjedniku Srbije trebalo omogućiti da i po isteku mandata ostane na toj funkciji. To bi značilo da bi Srbija morala da dobije novi Ustav, jer prema važećem neko može biti predsjednik države samo dva mandata. Vučiću je ovo drugi mandat i ističe mu na proljeće 2027.

FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA-EFE
FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA-EFE

Neko bi rekao da je to daleko, ali naprednjaci ne misle tako i malo su zavrtjeli mašineriju. Najglasniji po tom pitanju bio je izvjesni penzionisani član nekadašnje Udbe iliti Službe državne bezbjednosti, koji iz nedelje u nedelju truje javnost u Srbiji nevjerovatnim teorijama, ali još nevjerovatnijim izlivima ljubavi prema predsjedniku Srbije. Tako je jednom narodnom poslaniku, u televizijskom studiju, poručio: “Šta čekate, Bog te video, menjajte Ustav”.

Da bi se Ustav Srbije promijenio, potrebno je organizovati referendum, pa ako bi takva inicijativa prošla, onda bi Skupština Srbije proglasila izmjene Ustava i omogućila Vučiću da se i dalje kandiduje za predsjednika. Ko zna, možda doživotno. Ni to nije isključeno.

Na kraju se i Vučić oglasio po ovom pitanju. Jednom krajem godine, a drugi put dan poslije pravoslavnog Božića. Njemu, naime, ne pada na pamet da mjenja Ustav da bi bio predsjednik još koji mandat. Navodno, treći mandat ne bi mogao da izdrži ni fizički.

“Dojadio sam i Bogu i narodu, sada trčim trku sa sobom, a ne sa protivnicima koji nisu razumijeli da ne treba da žele Srbiji zlo da bi njima bilo dobro, već je trebalo da gledaju kako Srbiji da bude dobro”, rekao je Vučić.

“Glavni baja” u Srbiji

Njemu, međutim, nije vjerovati. Tako je 30. juna 2015. godine rekao da neće da bude predsjednik Srbije, da ga to mjesto ne zanima i da poštuje i podržava rad tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Da mu ne pada na pamet da se kandiduje za predsjednika Srbije ponovio je i 28. aprila 2016. godine. Tada je rekao da neće da ide na predsjedničke izbore, da mu je narod dao mandat da bude premijer, i da radi konkretan i težak posao. Još dva puta je isto ponovio 2016. godine, a posljednji put 13. oktobra, uglavnom ismijavajući one koji bi mu to pitanje postavili. Na izborima za predsjednika Srbije 2. aprila 2017. godine pobjedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora. Toliko o njegovoj, više puta ponovljenoj, datoj riječi.

Vučić, međutim, realno nema potrebe da bude predsjednik Srbije da bi se za sve pitao. Slično kao što je govorio da se neće kandidovati za predsjednika Srbije, tako je više puta najavljivao svoje povlačenje sa mjesta predsjednika Srpske napredne stranke. Posljednji put prije nekoliko dana, sa ponovo novim rokom. Sve dok je na toj poziciji, on će biti glavni, tu nema nikakve dileme. Uostalom, da nije tako, do sada bi se povukao sa tog mjesta. Nebrojeno puta je govorio o tome da će se povući sa čelne partijske funkcije, da će biti samo predsjednik svih građana Srbije i da više neće dati da njegovo ime nosi izborne liste na parlamentarnim i lokalnim izborima. Upravo zbog toga mnogi analitičari vjeruju da on, ipak, nikada neće otići sa mjesta predsjednika SNS-a.

Po isteku mandata na predsjedničkoj funkciji, Vučić nema nikakvih ustavnih ili zakonskih ograničenja da bude premijer. U tom slučaju. samo će promijeniti kancelariju i sa Andrićevog venca preseliće se nekoliko stotina metara niže u Nemanjinu ulicu. Što se tiče svega ostalog, ništa se neće promijeniti. Dnevnici na televizijama će i dalje počinjati sa njegovim imenom i prezimenom, ali umjesto predsjednik Srbije, stajaće premijer ili predsjednik Vlade. Ta funkcija je po Ustavu Srbije značajnija od predsjedničke, ali Vučić je slično Slobodanu Miloševiću učinio da je najvažnija ona na kojoj se on nalazi. Može da bude i predsjednik Mjesne zajednice, biće glavni baja u zemlji.

Putinovim stopama i metodama opstanka na vlasti

Postoji još jedna mogućnost, koja bi naprednjacima i njemu lično bila možda i najdraža. Za historiju bi, sigurno, najviše voljeli da ostane zabilježeno da je Vučić bio posljednji predsjednik Srbije koji je izabran na neposrednim izborima. Šta to znači? Vučiću istekne mandat 2027. godine, vlast promjeni Ustav i novog predsjednika izabere aktuelni parlament. Vučić ulazi u historiju kao posljednji izabrani predsjednik, postaje premijer, a tamo neki Marijan Rističević, Vladimir Đukanović ili električni stub biva postavljen za predsjednika Srbije.

Ono što može da začudi i što naprednjacima na ide na ruku jeste zainteresovanost opozicije za ovakav prijedlog. Opoziciji je takva ideja zanimljiva, jer bi Srbija konačno morala da se opredjeli da li je za predsjednički ili premijerski politički sistem.

Šta god bilo, gotovo je sigurno da će Vučić krenuti Putinovim stopama i metodama opstanka na vlasti. Putin je svakako neko ko mu je politički uzor i koga bi sa zadovoljstvom pratio gdje god i kako god da treba. Sa vlasti se sigurno neće dobrovoljno skloniti, jer apsolutno nikakav nagovještaj toga ne postoji. Neko ko nije spreman da se odrekne mjesta predsjednika stranke, a govori da je Srbija slobodna i demokratska, daleko je od toga da ima potencijal za bilo kakav normalan politički život.

Vučić je dokazao da ga jedino zanima opstanak na vlasti. Pred sobom ima veliki broj mogućnosti. Ostaje mu samo da odluči kako će i sa koje funkcije nastaviti svoj autoritativan način vladanja. Oni koji vjeruju da će se povući, nemaju čemu da se nadaju, makar bio i predsjednik neke Mjesne zajednice, piše Nenad Kulačin za Aljazeera.net

Prihvati notifikacije