Politika

Da li će EU danas opet ponoviti ono što BiH zna? Poznato šta je sve na stolu

U Briselu će danas biti održan drugi politički forum na visokom nivou o evropskim integracijama BiH, na kojem bi trebalo da bude riječi i o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Portparol Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Kenig rekao je da će forumu prethoditi sastanak stranačkih lidera iz BiH sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

“Drugi politički forum na visokom nivou održaće se pod predsjedavanjem Varheljija i predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto”, precizirao je Kenig.

On je naveo da su na forum pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

EU je “spremna da otvori pristupne pregovore sa BiH kada se postigne neophodan stepen usaglašenosti sa kriterijumima za članstvo”, navodi se u nacrtu sporazuma o kome će razgovarati diplomatski izaslanici 27 zemalja članica EU.

“Evropski savjet otvoriće i pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom”, navodi se u nacrtu sporazuma.

Što se tiče Gruzije, ta zemlja će dobiti status kandidata za članstvo u EU “pod razumijevanjem” da Tbilisi ispuni sve neophodne uslove.

Diplomatski izaslanici danas će razmatrati i mogućnost pokretanja pregovora o članstvu sa Ukrajinom.

Današnji sastanak vidi se kao priprema za samit EU 14. i 15. decembra, na kome će lideri bloka donijeti odluku o mogućnostima evropskih integracija za Ukrajinu, BiH, Moldaviju, Gruziju i druge.

Prihvati notifikacije