Svijet

Čuvar tragične priče: Pronađen brod za kojim se tragalo 129 godina

Istraživači u američkoj saveznoj državi Michigan objavili su kako su pronašli "veličanstveno očuvanu" olupinu broda Ironton, čija je lokacija bila misterija 129 godina.

FOTO: NOAA
FOTO: NOAA

Šezdesetak metara dugačak teretni brod potonuo je 1894. godine u jezeru Huron, u području zvanom “Aleja brodoloma”, nakon što se sudario s drugim brodom, a otkriven je u vodama današnjeg rezervata Tander bay, saopćila je Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA).

Ironton je imao sedam članova posade. Katastrofu su preživjela samo dvojica, tako što su se držala za plutajuće ostatke broda u ledenim vodama Hurona, a preostalih pet mornara, uključujući i kapetana, poginulo je, iako su se uspjeli ukrcati u čamac za spašavanje. No, u cijelom haosu čamac nisu uspjeli otkačiti od broda. Nove fotografije s dna jezera, koje su objavljene jučer, prikazuju čamac za spašavanje koji je još uvijek privezan za brod.

Barža Ironton je 26. septembra 1894. godine plovila jezerom Huron vezana za parnjaču koja ju je teglila, a onda je odlučeno da se veza dva broda prekine, kako bi se izbjegao potencijalni sudar nakon što se tegljaču pokvario motor.

Dok su mornari na uzburkanim vodama Hurona, jednog od velikih jezera između SAD i Kanade, pokušavali uključiti pomoćni pogon, Ironton se našao na putu druge parnjače imena Ohio, a koja je nosila 1.000 tona žita.

U sudaru su oba broda potonula. Preopterećen tovarom, Ohio je potonuo vrlo brzo, ali je svih njegovih 16 članova posade uspjelo ući u čamce i spasiti se na drugim brodovima koji su pritekli u pomoć. Ironton je, međutim, otplutao izvan vidika pristiglih brodova i potonuo, povukavši sa sobom pet članova posade.

Olupina broda Ohio otkrivena je 2017. godine, a olupina Irontona tek sada.

Prihvati notifikacije