Retrovizor

Crtice iz historije: Postojala je i džamija u Alpama koju su izgradili Bošnjaci!

Džamija u Logu pod Mangartom bila je džamija koju su 1916. godine sagradili Bošnjaci u slovenskom naselju Log pod Mangartom.

FOTO:  ARHIV / WIKIPEDIA
FOTO: ARHIV / WIKIPEDIA

Poznata je kao prva džamija koja je izgrađena na prostoru današnje Slovenije. Džamiju u ovom Alpskom selu sagradili su Bošnjaci iz Četvrte Bošnjačke regimente, koji su držali Soški front između Austrougarske i Italije u zapadnoj Sloveniji.

Džamija je nakon rata srušena, a pretpostavlja se da su je srušili Italijani. U blizini nekadašnje džamije i danas se nalazi muslimansko mezarje gdje su ukopana 102 Bošnjaka.

Također je i u naselju Most na Soči postojao mesdžid kojeg su sagradili Bošnjaci iz 6. bosanskohercegovačkog streljačkog bataljona.

Islamska zajednica zadnjih godina na primjeren način obilježava sjećanje na sve koji su poginuli na Soškom frontu.

FOTO: ARHIV / WIKIPEDIA
FOTO: ARHIV / WIKIPEDIA

”Austro-ugarski period je za muslimane u Sloveniji veoma važan kulturno-historijski period. Tada su Bosanci i Hercegovci istupili iz okvira orijentalno-islamske i suočili se sa krćansko-evropskom kulturom, upoznali se sa sa novim, do tada nepoznatim svijetom i postali njegov sastavni dio. Austro-ugarska je u svoju vojsku pozvala mnoge mladiće iz BiH. Veliki broj ubijenih muslimana ukopan je u Sloveniji.

To su bili bosanski muslimani koji su svoje živote dali na evropskom tlu. Najveći broj obilježenih mezarova se nalazi ovdje na vojnom mezarju u Logu pod Mangartom. Veliki broj mezarova uopće nije označen. Sve do 2007. god. iznad tih mezarova bili su postavljeni nadgrobni spomenici kao kod vojnika krćanske vjere. U dolini Soče je sačuvano sjećanje na poginule Bošnjake i njihovu vjeru. U skladu sa demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, stvorili su se uslovi u modernoj Sloveniji da se 2007. god., nakon nekoliko desetljeća, iznad njihovih mezara ponovo postave nišani koji su bili tada kada su izgubili živote daleko od svog rodnog kraja. Nišani su dokaz da su bili muslimani. Veliki broj majki nikada nije saznao za njihove mezare, a danas rodbina i prijatelji oživljavaju sjećanje na hrabre ljude koji su, uz veliku patnju, služili tadašnjem Carstvu”, kazao je 2017. prof. dr. Nedžad Grabus.

Islamska zajednica više od deset godina organizira svečanost u Logu pod Mangartom i sa posebnim dovama prisjeća se poginulih vojnika.

FOTO: ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH
FOTO: ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH
Položeno cvijeće i odata počast 2017. godine u Logu pod Mangartom
Prihvati notifikacije