Region

Crnogorci nakon zemljotresa: 'Cijela Juga se probudila prije nas. Mi javimo sutra jesmo li na broju'

Crnogorski mediji kratko su izvijestili o snažnom potresu, a tamošnji stanovnici šale se kako su se diljem regije oglasili o zemljotresu prije njih.

FOTO: EMSC / PIXABAY
FOTO: EMSC / PIXABAY
Ilustracija

Na stranicama EMSC-a već je hiljadu reakcija iz Crne Gore, BiH, Hrvatske…

“Dobro jutro radni narode Crne Gore, dosta ste spavali do podne” – jedna je od reakcija svjedoka potresa koji je nekoliko minuta nakon 4 sata ujutro pogodio crnogorsko područje. Iz dubokog sna probudio je mnoge širom Hrvatske i BiH. Crnogorski mediji kratko su rano ujutro izvijestili o snažnom potresu, a na stranici Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) stiglo je preko hiljadu reakcija.

“A viđi ovo, cijela Juga se probudila da prokomentariše prije nego mi u CG đe je i bio zemljotres. Javljamo sutra jesmo li svi na broju. Ostajte nam dobro!” – piše jedan Crnogorac.

“Taman sam bila krenula da spavam, više ga ne smijem zaspat…” – piše jedna svjedokinja iz Crne Gore, prenosi 24sata.hr.

FOTO:
FOTO:

“Treslo je baš dobro i dugo je trajalo, spavali smo svi u kući, ali je vječnost koliko je drhtalo, kako su sekunde nekad velike…” – još je jedna od reakcija.

Nakon prvog, i najjačeg, uslijedio je niz slabijih potresa. Onaj od 3,1 po Richteru zatresao je u 4.30 sati, potom od 2,3 po Richteru u 5.01 sati, još jedan u 5.18 sati od 2,6 po Richteru i posljednji od 2,8 po Richteru u 5.38 sati.

Pročitajte još

Kako su izvijestili iz Seizmološke službe RH, epicentar bio je 56 kilometra Sjeveroistočno od Dubrovnika. Intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva EMS. Za sada nema podataka o eventualnoj šteti, a prema informacijama tamošnjega Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, šteta je mogla biti izazvana u epicentralnom području.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) saopćio je da su se jutros na području Bosne i Hercegovine osjetila dva zemljotresa. Jutros u 04:06 sati na području Crne Gore dogodio se zemljotres čija je magnituda iznosila 5,4 Richtera dok je intenzitet u epicentru iznosio između VII -VIII Merkalijeve skale. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je saopštio da je epicentar bio na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Plužine, na granici s Bosnom i Hercegovinom.