Politika

Crnadak pohvalio Heleza zbog jučerašnjih izjava: Hrabro je progovorio

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak komentarisao je jučerašnje izjave ministra odbrane Zukana Heleza u kojima je rekao da su ga iz SDP-a ubjeđivali da je "dobro da SNSD dobije četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, što aludira da su se itekako pitali o tome da li će SNSD dobiti tog delegata".

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zukan Helez, funkcioner SDP-a, hrabro je progovorio i javno potvrdio ono što se i ranije znalo, ali je to SDP krio kao zmija noge: ova stranka je podmuklo, javno dajući podršku opoziciji, zapravo glasala za SNSD i obezbjedila im četvrti mandat u Domu naroda. Ovaj postupak SDP-a je u prethodnom periodu nanio ogromnu štetu, potpuno “zaključao” čitav sistem na nivou BiH i omogućio SNSD-u nezamjenjivu poziciju u vlasti, iz koje već dvije godine prijete i ucjenjuju”, naveo je Crnadak.

Dodao je da se nada da će Tužilaštvo BiH pročitati izjave zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukana Heleza i prioritetno uzeti u rad krivične prijave koje je u ime PDP-a podnio predsjednik Borenović, a koje se upravo odnose na nezakonitosti prilikom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegate Doma naroda.

“Ako hoćemo vladavinu prava, ako istinski hoćemo u Evropu, onda zakon mora da važi za sve, pa i za političare na najvišim funkcijama”, dodao je Crnadak.

Podsjećamo, čini se da je jučerašnjom izjavom Helez potvrdio da se SDP pitao o tome da li će SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda BiH i da je u vrhu ove stranke odlučeno da glasanjem njihovih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a četvrti delegat bude prepušten SNSD-u, a ne PDP-u.