Svijet

Čovjek koji je u sat pogodio kad će krenuti ruska invazija: "U petak nas čeka pakao"

Na Istoku ništa novo, rat se nastavlja i 365 dana od početka agresije Rusije na Ukrajinu.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/
OSINTTECHNICAL
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/ OSINTTECHNICAL

U srijedu, 22. februara, na Telegram kanalu ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog pojavila se fotografija na kojoj su, prema Jevgeniju Prigožinu, osnivaču PMC Wagnera, koji mu je poslao kadar, snimljena tijela 40-ak mrtvih plaćenika njegove paravojne postrojbe. Kao razlog njihove smrti Prigožin je naveo nedostatak streljiva za obranu, piše Jutarnji list.

Sudeći po glasovnoj poruci koju je Prigožin, prema riječima Tatarskog, popratio uz fotografiju, slika je snimljena u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti, gdje se vode žestoke borbe od srpnja 2022. Glavna snaga ruskih trupa u ovom smjeru su samo plaćenici Wagnera. Prigožin je rekao Tatarskom da njegovi borci neće napustiti Bahmut: “Jednostavno ćemo umirati duplo više, dok ne ponestane svih wagnerovaca.

Teške borbe

Ranije je ministarstvo obrane Rusije osporilo Prigožina, a on je takav odgovor nazvao “pljuvanjem”. No, u audiosnimci u četvrtak šef wagnerovaca je rekao da osjeća da se pritisak koji su on i drugi izvršili na ministarstvo obrane isplatio i da mu je rečeno da je streljivo sada na putu.

“Zasad je sve na papiru, ali, kako nam je rečeno, glavni dokumenti su već potpisani”, rekao je Prigožin.

Unutarruske svađe i međusobni sukobi nisu smanjili ratne aktivnosti. Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da ruske snage u Donjeckoj regiji nastavljaju s pokušajima opkoljavanja Bahmuta, a pripremaju se i za novi napad na Vuhledar. U posljednja dva dana, navodi se u izvješću, teške borbe su se nastavile u blizini Bahmuta, gdje rute opskrbe prema zapadu ostaju otvorene za ukrajinske snage “unatoč postupnom opkoljavanju od strane Rusije u prošlih šest sedmica”.

I grad Vuhledar ponovno je bio izložen teškom granatiranju, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva, kao i da “postoji stvarna mogućnost da se Rusija priprema za još jednu ofenzivu u tom području”. Britansko ministarstvo obrane smatra da su trupe Istočnog vojnog okruga, kojima zapovijeda general-pukovnik Rustam Muradov, pod pritiskom Kremlja da postignu neke uspjehe nakon prethodnih neuspjeha.

“Međutim, malo je vjerojatno da Muradov ima udarnu snagu sposobnu postići proboj”, drže Britanci. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je u jutarnjem izvješću 23. februara da kozački dragovoljci pridodani elitnoj 155. brigadi marinaca odbijaju sudjelovati u daljnjim napadnim operacijama oko Vuhledara “zbog neuspjeha ofanzive i značajnih gubitaka u ljudstvu”.

Uoči godišnjice ruske invazije Ukrajinci očekuju napade po cijeloj državi. To je najavio šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov prema kojemu “Rusija planira napad malim projektilima 23. – 24. februara”, ali i dodao da su Ukrajinci već mnogo puta vidjeli takve napade i da to ne bi bilo “ništa vanredno” za njih.

Nabava granata iz Irana

U intervjuu za Forbes Budanov je rekao da si ruske snage nisu ograničavale granate i streljivo kako bi napredovale u smjerovima Bahmut, Liman i Vuhledar, dok su u drugim područjima štedjele municiju. Budanovljeva izjava poklapa se s procjenom ISW-a da ruske snage daju prednost pravcima Bahmut i Liman i da tek trebaju pokrenuti značajan pritisak za napredovanje u područjima zapadno od grada Donjecka. Zalihe ruskog topništva smanjene su na 30 posto u odnosu na prošlo ljeto, zbog čega je Rusija uvezla probnu seriju topničkih granata iz Irana, a trenutno pokušava nabaviti i drugu seriju od 20.000 granata.

Šef ukrajinskih vojnih obavještajaca Budanov smatra da je deklarirani cilj Kremlja o proizvodnji 800 tenkova godišnje nerealan, kao i da Rusija može proizvesti samo 40 krstarećih projektila mjesečno, koje potroši u jednoj rundi raketnih napada.

Prihvati notifikacije