Politika

Čović: Dugo nije bilo važnijeg trenutka za BiH

Lider HDZ BiH Dragan Čović danas se obratio medijima gdje je govorio o preostalom periodu koji je ostao da BiH ispuni uvjete na putu ka članstvu u EU, te je poslao poruke partnerima u vlasti.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Osam godina od predaje za članstvo BiH u EU, nije bilo važnijeg trenutka za BiH. U narednih 20 dana možemo biti prepoznati kao kredibilan partner i možemo početi pregovore sa EU“, kazao je Čović na početku obraćanja.

Današnje obraćanje primarno treba posvetiti našem putu ka EU. Posjeta Von der Layen, Plenkovića, van der Rutea su jasni pokazatelji. Tu više nagađanja nema, vrlo jasno je da nam je ostalo kratko vrijeme da sve ono što smo preuzeli možemo provesti.

Znajući šta smo radili zadnjih godinu dana, ne vidim nijednog razloga da uvjete ispred nas doživimo kao nepremostive. Drugim rječima, uz naše aktivnosti možemo taj posao uraditi do kraja veljače. Imamo 2 ili 3 tjedna i moramo ih iskoristiti”, dodao je lider HDZ BiH.

Ističe da ostaje do kraja predan euroatlanskom putu.

Hrvatski predstavnici do kraja su predani našem euroatlanskom putu. Siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos, to je jasna pozicija hrvatskih predstavnika kroz politički život.

Partneri s kojima smo potpisali sporazum o zajedničkoj vlasti su vrlo precizno definisali sve što trebamo raditi kako bi riješili mnoga otvorena pitanja“.

Imao je i poruku za partnere u vlasti.

Naši partneri moraju razumjeti da moraju odustati od politika nadmudrivanja i mijenjanja politika o stajalištima koja smo dogovorili. Sutra ćemo imati sastanak svih partnera u vlasti u Sarajevu. Ovaj put osmišljene igre moraju prestati u narednih 20 dana. Pozivam partnere u vlasti i lidere opozicije da razumiju, ovo je vrijeme koje nam se neće ponoviti za dugo. Partnerima jasna poruka, nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu uime nas donositi odluke. Odluke koje donosimo ne mogu biti ohrabrivane odlukama visokog predstavnika, naše odluke ne mogu biti ohrabrene bilo kakvim nadmetanjem“, istakao je Čović.

“Kada je u pitanju ustavna jednakopravnost, u biti ćemo do kraja insistirati na poštivanju Ustava, te će naša osnova biti “ustavoljublje””, dodao je.