Magazin

“Čokoflacija” promijenila industriju: Nećete vjerovati od čega se danas pravi čokolada

Vijest o drastičnom poskupljenju kakaa odjeknula je svijetom. Kriza u snabdijevanju nastavlja tresti tržište, a cijene se ne spuštaju.

FOTO: PIKABAY
FOTO: PIKABAY
Ilustracija

Neki startupi, međutim, nude alternative: pomislit ćete da je čokolada, a zapravo je nešto sasvim drugo.

U posljednje vrijeme za ljubitelje čokolade slijede loše vijesti: cijene kakaa dostižu rekordno visoke razine, piše b92.

Naime, svjetska cijena glavne sirovine od koje se proizvodi čokolada godinama se kretala između 1.000 i 4.000 dolara.

Nezapamćeni rast cijena započeo je prošle jeseni, a zatim je, prvi put u historiji, kakao postao skuplji i od bakra. Prema posljednjim podacima (u trenutku pisanja ovog teksta), cijena je oko 9.400 dolara po toni, a nedavno je bila i preko 10.000.

Industrija je u nevolji zbog loše žetve uslijed lošeg vremena kao i bolesti usjeva kod uzgajivača u zapadnoj Africi gdje se uzgaja većina svjetskog kakaa.

Također, EU dolijeva ulje na vatru. Nova pravila Europske unije – usmjerena na zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume – mogla bi još više otežati opskrbu vrhunskih proizvođača čokolade.

Koje opcije imaju kompanije?

Očigledno je da proizvođači imaju probleme s opskrbom, a mnogi upozoravaju da će morati podići cijene čokolada ili smanjiti pakiranje.

Portparol kompanije Nestle je nedavno najavio da će možda podići cijene svojih proizvoda jer je kakao danas tri puta skuplji nego što je bio prije godinu dana.

Loše vijesti donijela je i kompanija Mondelez. Div koji među svojim brendovima ima Cadbury i Toblerone je za agenciju dpa izjavio da će morati povećati cijene svojih čokolada upravo zbog “čokoflacije”.

I CoBank, američki zajmodavac za agrobiznise, je upozorio da su “vjerovatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tokom cijele godin”.

Kako navode agencije, potrošači će vjerovatno početi osjećati učinke poskupljenja kasnije ove godine, jer se očekuje da će se troškovi prenijeti na krajnje kupce čokolade i ostalih proizvoda koji sadrže kakao.

Čokolada ili “čokolada”?

Zamjene su već na tržištu. Neki startupovi su izmislili alternative za čokoladu te su iz svojih proizvoda izbacili ono što čokoladu čini čokoladom – kakao.

Izgleda kao čokolada, okusa je kao čokolada, možda i miriše kao čokolada, ali – nije čokolada. Naglasak ovih startupa je na održivosti.

Zob, sjemenke grožđa i rogač zamjena za kakao

Pod imenom ChoViva, finalni proizvod je napravljen od najmanje 20% zobi i sjemena suncokreta, biljnih masti, šećera i mlijeka u prahu (ili zobenog brašna za vegansku verziju). Ovi proizvodi su već na tržištu u Njemačkoj.

S druge strane bare, Voyage Foods, startap baziran u Kaliforniji, svoju poslasticu bez kakaoa pravi od prerađenih sjemenki grožđa iz proizvodnje vina nakon berbe, koje kombinuje sa biljnim uljem, šećerom, suncokretovim proteinskim brašnom, prirodnim aromama, suncokretovim lecitinom i solju.

Velika Britanija ima i drugog kandidata u ovoj trci. U pitanju je kompanija Win-Win (WNWN) koja svoje čokolade pravi od ječma i rogača, dok je Italijanski startap Foreverland napravio svoju verziju čokolade bez kakaa: čokoladu od rogača uz mješavinu različitih žitarica, šećera i biljnih masti, pod imenom Freecao.