Politika

Članovi Predsjedništva BiH, Dodik i Izetbegović prisustvovali Erdoganovoj inauguraciji

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u Predsjedničkoj palati u Ankari, povodom inauguracije za predsjednika, izjavio da je stoljeće Turske počelo i da su vrata uspona ove zemlje otvorena, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Izbori su završeni 28. maja. Nacionalna volja pokazana je dva puta na glasačkim kutijama. stoljeće Turske je počelo, vrata uspona naše zemlje su otvorena“, rekao je Erdogan obraćajući na svečanosti povodom inauguracije, kojoj je prisustvovao veliki broj državnika iz cijelog svijeta.“Nećemo iznevjeriti povjerenje koje je naš narod dao nama, našoj partiji i našem savezu, nastavit ćemo vrijedno raditi i služiti Turskoj“, rekao je Erdogan, te dodao: “Svakog našeg građanina, svih 85 miliona ćemo prigrliti bez obzira na politički stav, porijeklo ili vjeru.“

Erdogan je naveo kako je danas Turskoj potrebno jedinstvo i zajedništvo kao nikad dosad.

“Danas je dan kada trebamo biti jedno, biti zajedno, kada trebamo jačati naše hiljadugodišnje bratstvo. Danas je dan kada štitimo svijetlu budućnost naše djece“, poručio je Erdogan.

Tokom obraćanja Erdogan je najavio i izmjene ustava.

“Ojačat ćemo našu demokraciju slobodarskim, građanskim i sveobuhvatnim ustavom oslobađajući je od sadašnjeg ustava, koji je bio proizvod državnog udara“, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će večeras saopštiti sastav novog kabineta, a prva sjednica biće održana u utorak.

Zahvalio je svim zvaničnicima koji su prisustvovali inauguraciji, među kojima su bili predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, te članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Osim članova Predsjedništva BiH, ceremoniji je prisustvovao i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Ceremoniji je iz regiona prisustvovao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Prihvati notifikacije