Svijet

Cijene u Njemačkoj su se dodatno smirile, ali evo šta koči potrošnju

Inflacija u Njemačkoj nastavila je da pada. U februaru su potrošačke cijene bile 2,5 odsto veće nego istog mjeseca prošle godine, saopštio je preliminarne podatke Savezni zavod za statistiku.

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
ilustracija

To je najniža vrijednost od juna 2021, kada je inflacija bila 2,4 odsto. U januaru je bila 2,9 odsto, a u decembru 3,7 odsto. Ekonomisti očekuju da će cijene tokom godine nastaviti da se smiruju, ali možda sporije.

Pročitajte još

Smetnja može da bude povećanje takse na ugljen-dioksid s 30 na 45 evra po toni, kao i vraćanje regularnog PDV-a za ugostitelje početkom ove godine. Vlada je ranije privremeno smanjila PDV za ugostitelje koji još nisu prebrodili krizu u koju su zapali tokom pandemije.

U februaru su energenti za domaćinstvo i sirovine pojeftinili za 2,4 odsto godinu na godinu. Hrana je bila skuplja za 0,9 odsto, što je znatno manje nego u januaru kada je poskupjela za 3,8 odsto. Vlada očekuje da će potrošačke cijene ove godine u prosjeku porasti za 2,8 odsto, posle 5,9 odsto 2023.

Ministar privrede Robert Habeck, piše dpapredviđa da će porast plata prevazići stopu inflacije. Nada je i da će Nijemci početi više da troše, poslije prošlogodišnjeg stezanja kaiša. Privatna potrošnja je jedan od stubova njemačke privrede.

Ipak, predsjednik centralne Bundesbanke Joachim Nagel skoro je upozorio da je još rano za snižavanje kamata.

“Inflacija je i u Njemačkoj i u evrozoni uopšte u padu, ali cilj još nije postignut”, rekao je Nagel.

Više kamate poskupljuju kredite, što koči potrošnju i može da podstakne inflaciju.

Prihvati notifikacije