BiH

Christian Schmidt: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štite integritet izbornog procesa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine navodi se.

Schmidt je pozvao Parlament BiH da usvoji preporuke u formi zakona.

Pročitajte još

Navodi se da su izmjene i dopune koje je donio visoki predstavnik sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Istaknuto je da ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE, te o nadležnostima CIK BiH, o kojima se ne može pregovarati. Nudim saradnju domaćim političarima.

On želi podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila

Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa – zaključuje visoki predstavnik Schmidt.